Seguidors

20190511

[1978] La Festa Major lleidatana republicana

1935. Festa Major de Primavera, Lleida (Fons Sol-Torres, UdL).
Programa de la festa major d'aquell any, en temps de llibertats republicanes. Llavors se'n feia públic pregó pels carrers amb els «Gegants, Clarins i Timbalers». Les firetes eren instal·lades al passeig de Boters, ja anomenat Rambla d'Aragó. Premis del concurs d'obres pictòriques al Museu Morera, amb quatre-centes pessetes de guardó per al guanyador. Ja no hi faltava, el primer dia, ja de nit, una «esplèndida presentació de focs d'artifici a la Plaça del Dipòsit».

1935. Festa Major de Primavera, Lleida (Fons Sol-Torres, UdL).
La façana del Cinema Viñes, llavors a la cantonada de Blondel, abans que en la postguerra s'hi afegís l'edifici del «Montepío». Tres grans portes, encara existents avui, amb el cartell de la pel·lícula emesa, en castellà. Com costava la normalització en aquest àmbit, igual que avui!
1935. Festa Major de Primavera, Lleida (Fons Sol-Torres, UdL).
Detalls de la façana, a la qual manca actualment la tribuna i els balcons. A la cantonada, el fanal elèctric, i als aparadors els antics quadres amb imatges de la pel·lícula.

1935. Festa Major de Primavera, Lleida (Fons Sol-Torres, UdL).
Un altre dels grans cinemes de la Lleida del segle passat, el Rambla, a la Rambla de Ferran, que feia, també en castellà, programa especial per als dies de la festa major.
1935. Festa Major de Primavera, Lleida (Fons Sol-Torres, UdL).
La Banda de la Generalitat oferia el concert de migdia del dissabte a la Plaça de la Paeria. Era el dia 11, Sant Anastasi, però els vents laics d'aquell decenni havien aconseguit la supressió de les referències catòliques als actes i programes de la festa, denominada simplement i senzilla de Primavera. 

A la tarda, el partit de futbol inevitable, llavors entre dos dels equips amateurs de la ciutat, el Club Deportiu Rayo i l'equip de l'Escola del Treball. La copa era oferta per la Casa Blanco, la joieria de l'exjugador de futbol del FC. Lleida, nascut a Barcelona i exjugador del Barça, que arribà a la nostra ciutat al 1923 i hi jugà fins al 1927. S'hi quedà a fer de joier i sempre hi romangué lligat al món de l'esport local. 


A la nit, altre cop, «gran castell de focs d'artifici en el riu Segre, a càrrec de la casa La Pirotècnia Lleidatana». 


El diumenge de la festa major era un dia molt replè d'activitats, matí i tarda. Començant pel concurs de tir dels caçadors al Camp d'Esports i, allà mateix, competició tenística organitzada pel «Law Tennis Club de Lleida». Sembla que a Balaguer i Camarasa i tot, en tenien també equips. 


També cap a migdia, el tradicional «Gran Concert de Gala» ofert per la Paeria i a càrrec de l'aleshores acabada d'estrenar «Orquestra Filharmònica de Lleida, sota la direcció del mestre en Víctor Mateu, prenent-hi part 40 executants que interpretaran obres dels grans mestres... i dels coneguts autors lleidatans Giró, Roig i Granados».
1935. Festa Major de Primavera, Lleida (Fons Sol-Torres, UdL).
Més cinemes de la ciutat republicana: el del Teatre Victòria, que per a aquella festa major programà cinema i teatre. Un dels grans èxits del moment, els films del Tarzan del gran nedador Johnny Weissmuller devien fer furor entre els espectadors. Els que comencem a tindre certa edat, encara recordem com ens esborronàvem amb el crit del gran home-mico quan entrava en acció de liana en liana al salvament d'alguna bèstia o de la mateixa Jane (la bella Maureen O'Sullivan) en perill. És clar, encara «hablada en español».
1935. Festa Major de Primavera, Lleida (Fons Sol-Torres, UdL).
A la tarda del diumenge de festa major, més futbol, és clar, amb «els primers equips del Calaveras, campió amateur 1935, i el de l'Escola del Treball», amb copa oferta per la mateixa Paeria. A les 7 de la tarda, arribava el gran espectacle tradicional de les festes de maig: la batalla de les flors, «a la Plaça de Macià, amenitzada per la Banda Militar», que acompanyava musicalment la desfilada de les carrosses guarnides, de flors i de pubilles lleidatanes. A la nit, més focs d'artifici des dels marges del riu.

Passat el diumenge, els dies de cada dia, la festa dequeia. La gent s'havia de guanyar les garrofes. S'integrava en el programa la tradicional activitat de la fira de bestiar del Camp de Mart, i el «Gran Kermese, amb caràcter benèfic amenitzat amb dues orquestrines a la Plaça Macià». Un kermese era el nom d'aquella que en aquells temps era de moda per designar les festes infantils amb cucanyes i tota mena de jocs i paradetes. 


El programa fa un salt fins al dijous que ve, per al qual dia s'anuncia la inauguració «del joc de llums de la font a instal·lar a la Plaça de la Llibertat», o de Sant Francesc, amb «selectes concerts» de la banda militar i de la Generalitat. 
1935. Festa Major de Primavera, Lleida (Fons Sol-Torres, UdL).
Més cinemes que s'anuncien al programa: l'anomenat «Saló Catalunya», conegut durant la postguerra, simplement com 'el Catalunya', amb cinema tradicionalista catòlic, que tenia encara prou predicamenta entre la població. 
1935. Festa Major de Primavera, Lleida (Fons Sol-Torres, UdL).
El dissabte i diumenge de la festa major, se solia fer caritat pública, per mitjà de l'Associació Benèfica de La Caritat, «degudament subvencionada per l'Excel·lentíssim Ajuntament», la qual «distribuirà racions a tots els que es presentin a tal efecte en els menjadors de dita Entitat». Igualment, a la presó, llavors al cap de Boters encara, s'hi feu lliurament d'«un donatiu per la distribució d'àpats extraordinaris als reclosos en dita Penitenciaria». 

A més, hi havia programa de teatre al Teatre Municipal dels Camps Elisis, espectacle circense a la Plaça del Segre, al costat del Mercat de Sant Lluís, amb «l'American Cirque», i les populars atraccions de les firetes a la Rambla d'Aragó.
1935. Festa Major de Primavera, Lleida (Fons Sol-Torres, UdL).
El programa del Teatre Municipal dels Camps Elisis, que aprofitava la Festa Major per a inaugurar oficialment la temporada. El gran espectacle del moment era la Sarsuela: en el repertori, totes les composicions que de petit encara havia sentit cantar a les meues ties i padrines. 
1935. Festa Major de Primavera, Lleida (Fons Sol-Torres, UdL).
Anunci de La Gremial, la cooperativa de la Plaça Mn. Cinto, constituïda per «dueños de cafés, hoteles, bares y sus similares» per a la fabricació de gel, gasoses, sifons, xarops, aiguardents i licors, cosa que els feia guanyar encara més calés, perquè es compraven a ells mateixos ço que servien a la clientela. També tenien altres marques comercials conegudes d'aquells temps, com la cervesa Moritz o el «Trio Naranjus». A la Gremial també s'hi podia anar a proveir a l'engròs vermuts, misteles, moscatell i vi ranci, i gasoses i sucs de taronja. S'havien expandit fins a Saragossa, a on tenien sucursal. Una de les grans empreses lleidatanes d'abans de la guerra. 
1935. Festa Major de Primavera, Lleida (Fons Sol-Torres, UdL).
Les darreres pàgines del programa festiu portaven la propaganda de l'impressor, la coneguda impremta Sol lleidatana, i d'un Banc, oh, quina sorpresa, oi? S'anunciava interès del 3% per als dipòsits.