Seguidors

20170103

[1610] El primer Museu Morera, 1917

1917 ca. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida.
La magnífica façana neoclàssica del museu de belles art lleidatà, en el punt àlgid del Noucentisme local, en una imatge acolorida, ed. Roisin.
1917 ca. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida.
L'espectacular perspectiva frontal de la columnata de la façana principal. 
1917 ca. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida.
L'emplaçament aproximat es trobava on ara hi ha l'estació d'autobusos de Blondel, i estava encarat a ponent. L'altra part, la de llevant, corresponia a l'edifici del Mercat de Sant Lluís.
1910 ca. Mercat de Sant Lluís, Lleida.
L'estructura metàl·lica del Mercat de Sant Lluís acollia el mercat de gra de la ciutat, crec que durant dos dies a la setmana. En els dies de fira s'hi recollia molt trànsit animal, com era habitual a l'època. La instal·lació coberta s'inaugurà l'any 1883 i fou enderrocada als anys 1960s per a la construcció de l'estació d'autobusos que encara avui hi ha. 
Anys 1940-1950. Mercat de Sant Lluís, Lleida.
S'aprecia bé en la imatge la cantonada del mercat amb la de l'antic edifici del Banc d'Espanya a la ciutat, presa des del carrer de Blondel, que apareix ben enfangat per les pluges. Durant la guerra, l'edifici, ben a prop del Liceu Escolar, patí també el bombardeig del 2 de novembre de 1937 entre la gent que s'hi esperava cap a quarts de quatre de la tarda, quan començaren a caure les bombes feixistes italoespanyoles.


1925. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida, revista «Lleida», núm. 8, 1 de febrer.
(Corpus Literari Digital, Càtedra Màrius Torres).
Un article que resumia la història recent del museu, nascut d'un acord de la Diputació de 16 de juliol de 1914, per tal d'aixecar, en conveni amb la Paeria, un museu, una escola de música i una biblioteca en aquell solar. Es féu petició a l'Estat (espanyol) de cessió d'obres artístiques per al nou equipament cultural: «Las obras cedidas por el Estado en realidad no representaban gran cosa ni podían tomarse como base del establecimiento del Museo, tanto por su poco valor artístico como por el número de las mismas». És clar, la metròpoli no està mai per la labor de donar res a les colònies, la cosa sempre va a la inversa!

«Lo que en realidad dió vida al Museo y justificó su existencia fue una magnífica donación que hizo el eminente artista D. Jaume Morera i Galicia, formalizada el 22 de abril de 1915... compuesta de 82 obras de diferentes artistas». Se n'enumeren els artistes, amb 21 de pròpies.
1925. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida, revista «Lleida», núm. 8, 1 de febrer.
Les magnes columnes clàssiques de l'esplèndid equipament cultural del Noucentisme lleidatà.
1925. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida, revista «Lleida», núm. 8, 1 de febrer.
Al 26 de maig de 1916, s'anuncià la licitació de l'obra, que finalment fou concedida a l'arquitecte Ignasi de Villalonga. Aquest any, Jaume Morera disposa una nova donació amb 37 obres més de molts variats artistes contemporanis.

La primera junta del Patronat es constituí al 12 de desembre d'aquell any al palau de la Diputació, amb representants de les institucions més importants de la ciutat; a més de la Diputació i la Paeria, s'hi convidà, entre altres, el professor de dibuix del Claustre de l'Institut, o el president del CEL (Centre Excursionista de Lleida), Alfred Perenya. «El Patronato dicho se ocupó activament de la instalación del Museo y éste se inauguró el día 11 de mayo de 1917», ben aviat, doncs, en farà cent anys exactes.
1925. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida, revista «Lleida», núm. 8, 1 de febrer.
«La Sala del genial y malogrado artista leridano Sr. Xavier Gosé contiene 68 obras adquiridas por el Patronato» al 1920 per més de 17 mil pessetes del temps, i 27 més adquirides per la Diputació.
1925. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida, revista «Lleida», núm. 8, 1 de febrer.
El Museu disposava aquell 1925 de 369 obres catalogades, més les 70 de la Sala Haes, acabada d'inaugurar al 30 de novembre de 1924, procedents d'una nova donació de Jaume Morera, «último y para él verdadero recuerdo del insigne artista que, durante treinta años, fue, a más de su amigo entrañable, admiradísimo maestro».
1925. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida, revista «Lleida», núm. 8, 1 de febrer.
Es demana que el museu porti el nom de l'il·lustre pintor lleidatà en agraïment a la seua decisiva col·laboració. Jaume Morera vivia aquells anys a Madrid, on morí al 1927. La proposta de canvi de nom a Museu Morera fou aprovada per la Paeria al 15 de gener de 1925, com a testimoni d'agraïment.
1926. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida, revista «Vida Lleidatana», núm. 5.
La gran sala d'exposicions temporals.
Anys 1920. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida.
El carrer enllambordat i els petits arbrets constrasten amb la verticalitat pesant de les columnes classicitzants de la façana del Museu Morera.