1929. La Coma o Conca de Meià. «Àlbum Meravella, Llibre de belleses naturals i artístiques de Catalunya», vol.II, Ed.Ibèrica. (Centre Excursionista Barcelonès). Article pòstum de Cèsar August Torras i Ferreri (BCN, 1852-1923) al Butlletí del CEC (anterior a la recopilació en aquest volum, 1924 ca.), el qual fou un dels pioners de l'excursionisme català, president en dos etapes del CEC. En referència al nom d'aquesta comarca, fa citació d'Eduard Finestres, que defensava el nom de Coma perquè «així ho diuen els propis comarcans i a l'ensems ho justifica la formació del seu terreny, que en té totes les característiques».
Desafortunadament, la fotografia que acompanya l'article no és de la comarca, sinó la coneguda del pont vell i ciutat de Lleida, de Pifarrer i Parcerisas en la seua obra «Bellezas y Recuerdos de España» (1839), quan alguns dels nostres propis autors incloïen el nostre país dins la denominació de la metròpoli, confusió pròpia de l'alienació nacional de bona part de la classe dirigent i il·lustrada d'aquells temps previs a la Renaixença.
Situa els límits geogràfics de la Coma que, a ponent, queda separada per la Noguera Pallaresa «de la seva fronterera comarca de Noguera o dels Aspres», nom aquest darrer que s'ha perdut en els nomenclàtors oficials, però que des de ben antic servir per definir aquella zona de secà entre Balaguer i els peus del Montsec a la dreta de la Noguera.
La Coma de Meià «comprèn... les comarques històriques del Priorat de Meià i de la Baronia de Lavansa [La Vansa]. L'antic Priorat de Meià comprenia la vila de Vilanova de Meià, que forma un districte municipal, Santa Maria de Meià, amb el poblet de Peralba, la vila d'Alòs a la vora del Segre, i dessota la muntanya de Sant Mamet, Baldomar amb Clua, Vall d'Ariet i Vernet, compresos avui en un sol ajuntament». A la Baronia: Lluçars, Argentera, Boada, Gàrzola i Tòrrec, Rúbies i Figuerola.
També pertanyen a la dita Coma, Fontllonga, Massana i Sant Oïsme (cap de la baronia del seu nom), «Ametlla, Oroners i Sant Just, inclosos avui arbitràriament en el municipi de Fontllonga, no pertanyen a aquesta comarca; es troben a l'altra part del Noguera i pertanyien històricament al Priorat d'Àger». |