1929. Viles de Catalunya: Mollerussa, «La Veu de Catalunya», 8 de setembre, pp.6-7 (ARCA).
L'apartat dedicat a la ressenya històrica del poble destaca els desorbitat creixement de la població al llarg de segle XIX i tombant del XX: de les 450 ànimes del 1839 a les 700 cases i prop de 4000 habitants del 1920!
L'any 1862, any de la inauguració del Canal d'Urgell, marca l'origen de la «carrera ascencional de Mollerussa» com a centre comercial de l'enriquida comarca gràcies a l'aigua. La presència de les oficines o Casa Canal «li donen un moviment que no tenen les altres poblacions de la comarca».
Altres dates destacades, l'arribada de la carretera N-II al 1820, i la via del ferrocarril al 1854, sense oblidar la carretera a Balaguer per Linyola, o el trenet a Flix per les Borges Blanques, amb l'aspiració d'expandir el trenet de Balaguer a Mollerussa fins a Igualada.
Ben dotada d'escola de nois i escola de noies i un col·legi de segona ensenyança que, «dirigit per capellans, per al curs vinent inaugurarà l'internat». També disposa de «diferents societats, amb un espaiós teatre en una d'elles».
S'hi fa referència a la Capella de Sant Isidor a la Plaça Major, i a l'església antiga, ara desapareguda, «amb fragments de construcció gòtica... modernament eixamplada sense tenir en compte cap estil i sí sols la cabuda per l'augment de població experimentat. Fou beneïda el 31 d'octubre de 1897». L'església reformada, més o menys on ara hi ha l'ajuntament, fou substituïda l'any 1958 per una de nova planta a l'altra banda del camí ral, on hi hagué la Casa Forta o petit castell de la població. Tot plegat, ni rastre de la vella Mollerussa, un exemple paradigmàtic de què ocorre en famílies, pobles i nacions quan la butxaca creix més de pressa que l'esme i la cultura.
Pel que fa a la vida cultural, s'esmenta el full literari «Urgell-Sagarra» impulsat, entre altres, «per l'infatigable Domènec de Bellmunt», substituït després de sa prohibició per la revista «Urgell». És recordada la festa poètica de 1923, presidida per Morera i Galícia, amb discurs de comiat de Manuel Folch i Torres. Quins temps aquells, en què allò recordat i destacat eren els Jocs Florals!
|