Seguidors

20211208

[2332] Lo Velòdrom de Lleida, 1920

 

1920. Lo Velòdrom del Camp d'Esports.
«El Ideal», de 15 de maig (FPIEI).
Potser la primera fotografia del nou velòdrom lleidatà, el del Camp d'Esports de la Joventut Republicana de Lleida. Com bé se sap, les instal·lacions esportives de l'associació republicana foren inaugurades l'1 de gener del 1919. Però el dia gran del velòdrom, que potser ja venia funcionant de mesos enrere, fou aquell 16 de maig, durant la festa major d'aquell any. 

La imatge, malgrat la qualitat limitada, resulta impagable. Amb la Suda i la Seu Vella al fons, l'hàbil retratista sabé captar el moment de la sortida d'una de les proves, amb la gent amuntegada a l'interior del recinte. Llavors, és clar, no hi havia grans blocs de cases que tapessin la vista al turó lleidatà des dels plans de l'antic camí de Montsó. 

1920. Lo Velòdrom del Camp d'Esports.
«El Ideal», de 15 de maig (FPIEI).
Ja ho diu la crònica: «demà nostre hermós velòdrom rebrà la seva consagració amb una cursa de bicicletes». No hi diu inauguració, sinó consagració, la primera gran efemèride ciclista que s'hi feia. Hi havia eufòria esportiva a la ciutat, a causa de les magnífiques instal·lacions republicanes: «L'estadi de Joventut, l'admirable Camp d'Esports, és una realitat viventa... En els centres esportius, Lleida ja no hi és desconeguda, i dintre de poc aconseguirem que el nom de Lleida s'anomeni amb respecte». És clar que això té alts i baixos històrics: ara anem avall a marxes forçades, amb el penós espectacle del Lleida Esportiu, que ja ve de la penosa liquidació de la Unió Esportiva.   

«El Velòdrom... és un lloc fet exprés. La cinta té vuit metres al costat del jurat i sis a l'oposat, amb la inclinació deguda en els peralts per a velocitats fins a 60 km». Les curses es regiren pel reglament U.V.E., amb premis de fins a 50 i 60 pta de l'època, recollons! que diria la padrina, i fins a 200 en la cursa per equips. Per arribar-s'hi, ja que era ben als afores de la ciutat, hi hagué servei d'autos des del Casal de la Joventut Republicana. «Per als que vulguin fer el camí a peu, la carretera serà regada». El públic es distribuïa en les llotges de la pelouse, a la recta, just davant del jurat, al costat del qual hi havia «els seients de preferència. A l'altra recta, als costats el pont, també seients. A les corbes s'hi podrà estar dret». S'hi muntaren també un parell de tribunes als extrems de la recta, a 1 pta. Les cadires de la gespa, a 2. Seients de graderia, dos rals o mitja pela. 

Anys 1920. Lo Velòdrom del Camp d'Esports.
Vista d'una de la corba peraltada, la que tancava la pista per la banda oest, la contrària a la ciutat. Una columna senyalava la meitat de la corba. A la part de dins, amb tanca de fusta, s'hi veu la pista de patinatge. 

Anys 1920. Lo Velòdrom del Camp d'Esports.
Vista de la contra-recta, amb el famós pont d'accés a la pelouse i la pista de patinatge interior. El ciclisme fou el primer gran esport de masses a Catalunya i a Lleida. Des dels anys 80 del segle XIX hi ha constància de la introducció continuada d'aquest esport a la ciutat. El primer velòdrom fou fet a l'avinguda de les Garrigues, impulsat per l'empresari Josep Coll, amb projecte de l'enginyer Francesc Macià. Al 1915, es crearia el velòdrom del Veloç Club Ciclista de Lleida, i finalment entre 1919-20, aquesta perfecta instal·lació al conjunt esportiu de la Joventut Republicana de Lleida. 

Anys 1920. Lo Velòdrom del Camp d'Esports.
«El Ideal», de 20 de juny (FPIEI).
Curses per la revetlla de Sant Pere.

Anys 1920. Lo Velòdrom del Camp d'Esports.
«El Ideal», de 20 de juny (FPIEI).
Cursa nocturna: «il·luminada esplèndidament la pista des de la terrassa del Camp de Sports, serà el de la cursa un espectacle magnífic». La idea entusiasmava els «nostres aficionats pedaliers».