Seguidors

20210530

[2278] Lo pont del Pont d'Alentorn

 

1913. El Pont d'Alentorn (la Noguera d'Urgell).
«Geografia General de Catalunya, Província de Lleyda» per Ceferí Rocafort.
L'imponent pont de les set arcades o antic pont d'Alentorn era situat a la carretera d'Artesa de Segre a Vilanova de Meià, i desaparegué després dels bombardejos de la darrera guerra durant la retirada de l'exèrcit republicà als voltants del Cap d'Any de 1938 a 1939. El pont d'Alentorn ja fou reconstruït en acabat que fos volat durant la Primera Guerra Carlina (1833-39), cap a mitjan segle XIX, per a la carretera de Montblanc a Tremp, impulsada com a eix fonamental de comunicació entre pla i muntanya, en una època en què no existien la carretera de Gualter ni la de Terradets ni, encara menys, la del Doll. El primer pont havia sigut aixecat durant el govern (espanyol) del Marqués de la Ensenada cap a mitjan segle XVIII, després ja de l'ocupació borbònica del país. Aquest primer pont era situat uns dos-cents metres riu avall, a on se'n veuen encara algunes poques restes dels pilars, i enllaçava el camí de l'Horta d'Artesa amb l'altre costat de riu per acostar-se a Tremp.

Anys 1900-1910. El Pont d'Alentorn (la Noguera d'Urgell).
Diverses vistes postals dels set ulls del magne pont de pedra per creuar el Segre a Artesa. Sembla, d'entrada, un pont massa gran per a la poca aigua en època d'estiatge, però en temps d'avingudes d'aigua, com a la gran riuada de 1907, tota la llera venia plena a vessar de costat a costat. 

1977. El Pont d'Alentorn (la Noguera d'Urgell).
Foto: Joan Tous i Casals (Patrimoni Cultural).
La imatge ens ofereix el vell pont setcentista de tres ulls enderrocat ja a la Primera Guerra Carlina, aviat en farà dos-cents anys. Una mica més amuntet, el nou pont. Intueixo que en la retirada republicana se'n degué volar només un o dos ulls, i que fou possible una reconstrucció que en seguia l'estil del pont vuitcentesc.

 Anys 2000. El Pont d'Alentorn (la Noguera d'Urgell).
Foto: Viquipèdia.
Una vista més recent del magne pont sobre el Segre.
Al cap del pont, hi anà cresquent el petit caseriu que forma una entitat de població del municipi urgellenc (històricament urgellenc) d'Artesa de Segre.