Seguidors

20190529

[1985] Antigues de l'Anserall alturgellenc

1890. Anserall (l'Alt Urgell), 9 d'agost.
Foto: Lluís M. Vidal i Carreras (1842-1922) (MdC-AFCEC).

A la voreta de la Valira, el poblet d'Anserall a la fi del segle XIX, quan l'antiga esplendor del monestir de Sant Serni ja feia molt de temps que havia periclitat. 
1890. Anserall (l'Alt Urgell), 9 d'agost.
Foto: Lluís M. Vidal i Carreras (1842-1922) (MdC-AFCEC).

En el detall fotogràfic s'hi aprecia l'antiga palanca de fusta sobre la Valira, al camí que donava entrada al poble, i les teulades tradicionals de llicorella. 

1845. Anserall, l'Alt Urgell.
«Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar»,
de Pascual Madoz.
El petit poblet disposava de 35 cases en aquell ja llunyà segle XIX, i l'església parroquial de Sant Sadurní, a l'antic monestir dels afores, riu amunt. Els llogarets Mortes i Estalareny n'eren dependents. Del «famoso y antiguo monasterio» se'n diu que va pertànyer a l'orde templer, cosa que no crec ajustada a història. El poble tenia una fèrtil horta de ribera i «un puente de madera para facilitar el paso al camino que conduce a Andorra». La terra baixa oferia 400 jornals per sembrar, i la muntanya fusta per a combustible i pastura per péixer el bestiar. Tot plegat per a 24 veïns o caps de casa, que feien 160 persones, a raó mitjana de 6 o 7 per casa. Ara, a Anserall, n'hi deu haver la meitat, de Veïns, si fa no fa.
1910 ca. Anserall (l'Alt Urgell). 
Postal d'ATVdel poblet urgellenc al peu del camí d'Andorra. Uns figurants amb cavall inclòs, escaientment col·locats, avivaven la composició. Al fons, un gran edifici, potser d'una antiga fonda al camí andorrà?, rere el cementiri petitó que ens tapa la vista de la palanca de fusta que donava accés al poble.
Anys 1920-1930. Anserall (l'Alt Urgell). 
Una altra preciosa imatge de la ribera valirenca al pas per Anserall. Moltes cases tenien les golfes per guardar-hi el fenc, per ajudar a passar l'hivern al bestiar.
Anys 1920-1930. Anserall (l'Alt Urgell). 
Una altra preciosa imatge, plenament etnogràfica, aquesta del carrer Major del poblet, sota els porxos de Cal Miquel. Tot destil·la una manera de viure a muntanya, ja inexistent.  
Anys 1920-1930. Anserall (l'Alt Urgell). 
Postal de l'Anserall d'ara fa (gairebé) cent anys, amb el camí d'Andorra que remunta la Valira, la palanca en primer terme, el petit nucli de la trentena de cases que formaven la població. 
Anys 1930-1940. Anserall (l'Alt Urgell). 
Preciosa postal acolorida de l'Anserall d'abans, amb les palleres de la vora de la Valira.