Seguidors

20190305

[1953] Lo Santuari (fallit) de Santa Tereseta de Lleida

1929. Santa Tereseta del Nen Jesús, Lleida.
«La Hormiga de Oro», 17 de gener (HD-BDH).

Projecte del santuari que el bisbe Irurita pretengué aixecar en honor a la santa carmelita francesa, llavors de poc canonitzada pel Papa Pius IX, i que havia gaudit d'una gran fama en el tombant al segle XX. En aquell any 1929, el lloc escollit per a la grandiosa església era tot un descampat. Com és ben sabut, l'obra només s'aixecarà en una petita part fins a l'arribada de la guerra, que deixà el macroprojecte oblidat, només amb la petita capella dedicada al culte. No serà fins al 1987 que se li donarà un altre acabament, amb la construcció del modern campanar que actualment encara llueix.

Cronologia (enllaç):
7 de maig de 1928. El P. Romuald (Josep) Guillamí Rodó compra els terrenys.
8 de setembre de 1928. Fundació del convent del Santuari de Santa Teresina.
6 de gener de 1929. Es posa la primera pedra del Santuari. Els plànols són de l’arquitecte lleidatà Josep M. Cases i Lamolla.
Gener de 1940. Es restableix el culte a l’antiga capella del carrer Ciutat de Fraga.
1943. Es trasllada a la part antiga de l’actual Santuari la residència dels religiosos i la capella dedicada a santa Teresina.
1948. Inauguració de l’antecripta.
10 de gener de 1951. Mort del P. Josep Vidal a Tarragona.
1953. Inauguració de la cripta del Santuari.
1967. El Santuari assumeix la tinença parroquial de les «Casetes» de Santa Maria de Gardeny en temps del bisbe Aurelio del Pino.
1987. Remodelació del projecte de construcció del Santuari per l’arquitecte Ramon Maria Reig Massana.
1929. Santa Tereseta del Nen Jesús, Lleida.
«La Hormiga de Oro», 17 de gener (HD-BDH).

La col·locació de la primera pedra del santuari, el dia 6 de gener, que preveia l'església o santuari i un altre edifici dedicat a convent i col·legi dels pares carmelites. La torre hauria hagut de pujar gairebé a 100 metres d'alçària, amb una gran creu al capdamunt. La nau central es faria de 17 m. de llum o amplada per 40 d'alt i 80 de llargada, «y por lo tanto será superior a la de la Sagrada Familia de Barcelona y a la mayor parte de las catedrales españolas e italianas. Será de una imponente grandiosidad». La inspiració del bisbe en la idea d'un gran projecte com el barceloní (gaudinià) per a la ciutat de Lleida sembla prou clara.
1929. Santa Tereseta del Nen Jesús, Lleida.
«La Hormiga de Oro», 17 de gener (HD-BDH).

El Bisbe Irurita col·lacant la primera pedra, que tingué també padrí i padrina, que no són identificats per la notícia, agenollats (a l'altra foto) durant la benedicció. Probablement, el governador o bé el Paer en Cap o algun altre peix gros del règim (i senyora), en aquells anys a les acaballes de la primera dictadura (espanyola) del segle XX sobre la nostra terra.
1929. Santa Tereseta del Nen Jesús, Lleida.
Postaleta que circulà en aquells anys amb la façana d'aquella immensa església projectada. Només la primera de les tres portes, la de la dreta de la imatge, fou acabada.
Anys 1940-50. Santa Tereseta del Nen Jesús, Lleida.
L'escalinata i la capella lateral, les úniques construccions que s'arribaren a aixecar.

Anys 1940-50. Santa Tereseta del Nen Jesús, Lleida.
La imatge capta ben just la cantonada de la cripta de Santa Tereseta, amb de valenta assistència de fidels, potser després de missa el dia de la festivitat de la santa. Al darrere, les hortes dels afores de la ciutat, sense cap pensament que hi pogués haver, dècades després, tot de blocs de pisos del passeig de Ronda i de la Mariola, i actualment de més enllà i tot. 
Anys 1940-50. Santa Tereseta del Nen Jesús, Lleida.
El descampat on s'aixecava l'única part del santuari que s'arribà a construir, amb el carrer ben enfangat, i la fonteta que hi havia davant per davant de la gran escala. Al costat de la cripta s'hi faria un edifici, que lluiria el rètol (en espanyol) de «Santuario de Santa Teresita» als anys 60s.
Anys 2000. Santa Teresina, Lleida
(espai urbà).
1957. Santa Tereseta del Nen Jesús, Lleida.
«Lluvia de Rosas», revista del santuari, núm. 200.
La revista mensual dels carmelites descalços lleidatans, fundada al 1923 per impulsar l'advocació mariana i la construcció del santuari. Encara existeix actualment. En la portada d'aquest número hi veiem el complex construït a finals dels 50 del segle passat, tal i com restarà fins a les obres dels anys 80, només que envoltada de carres i de cases.
Anys 1930-50. Santa Tereseta del Nen Jesús, Lleida.
Diverses portades de la revista mariana carmelita lleidatana.