Seguidors

20180721

[1863] L'Agramunt republicana del segle XX

Anys 1930. Agramunt, vista general.
Edició Llibreria Pera.

Una esplèndida panoràmica de la vila urgellenca obria aquesta col·lecció de postals.
Anys 1930. Agramunt, fotografies artístiques.
Edició Llibreria Pera.

La portada de l'àlbum desplegable, amb 15 vistes. El magatzem de paper de la fàbrica de sacs de cal Pera era ben conegut a Agramunt. Crec que al lloc on s'alçava ara hi ha un bloc de pisos, el de l'oficina de la Caixa. Sembla, doncs, que també disposaren llibreria, la qual s'encarregà de l'edició d'aquestes magnífiques imatges, que ara ens permeten el salt en el temps al passat agramuntí. En desconeixem l'autor.
Anys 1930. Agramunt, Passeig del Sió.
Edició Llibreria Pera.

El Passeig del Sió, lloc d'esbarjo i reunió del moment, tot envoltat de plataners a banda i banda. Encara avui, quan veig alguna d'aquestes carreteres, cada cop més escassíssimes, penso que si després de tallar els portentosos arbres per eixamplar la calçada, els haguessin tornat a plantar a una distància raonable de seguretat, ara ja tornaríem a tindre unes carreteres més que precioses. Però no, i d'això se'ns obliga a dir-ne 'progrés'. 
Anys 1930. Agramunt, Carrers de Fermín Galan i de Sió.
Edició Llibreria Pera.

La imatge ens mostra els típics porxos del carrer de la Sabateria de Baix, que continuava cap al carrer de Sió. L'expectació generada pel retratista fou destacable. En un dels pilars, s'hi llegeix un SÍ en un cartell empegat, potser el del referèmdum de l'Estatut republicà, de l'agost de 1931. Això potser ens dataria amb prou exactitud el moment d'aquest esplèndid reportatge gràfic. També criden l'atenció els cartells de les botigues, penjats a l'antiga, i molt més elegants i sostenibles que la proliferació dels nostres temps de llums i neons de tota mena i mida a les façanes dels carrers comercials.

El capità Fermín Galan, de l'exèrcit (espanyol), fou un dels participants a la Sanjuanada, o cop frustrat contra el règim del dictador (espanyol) Primo de Rivera, l'any 1926. Això li valgué el reconeixement en moltes viles i ciutats duran l'època de la II República. 
Anys 1930. Agramunt, Plaça del 14 d'abril.
Edició Llibreria Pera.

La republicana plaça del 14 d'abril, a l'actual encreuament entre els carrers dels Estudis Nous i Sabateria de Baix. 
Anys 1930. Agramunt, Plaça del Mercadal.
Edició Llibreria Pera.

La gran plaça porxada del Mercadal, rebatejada de Francesc Macià, primer gran espai dissenyat fora muralla a començament del segle XIX, inici, doncs, de l'Agramunt contemporània.
Anys 1930. Agramunt, Plaça del Pou.
Edició Llibreria Pera.

La Plaça del Pou, una altra de les places creades just fora muralla, amb la parada de l'auto de línia i l'antiga benzinera.
Anys 1930. Agramunt, Plaça del Pou.
Edició Llibreria Pera.

La Plaça del Pou des de dalt, amb la magna font neoclàssica, i una paradeta de venda de torrons tradicionals, al costat de la parada del cotxe de línia i de la fonda on s'hostatjaven els viatgers.
Anys 1930. Agramunt, l'Església.
Edició Llibreria Pera.

La façana romànica, joia de la gran església agramuntina.
Anys 1930. Agramunt, Plaça de la República i Casa de la Vila.
Edició Llibreria Pera.

L'edifici de l'ajuntament, a la plaça de la República, amb la primera font.  
Anys 1930. Agramunt, Carrer d'en Guimerà.
Edició Llibreria Pera.

Carrer de Guimerà, amb el cafè, la seu d'ERC abanderada i la vella carretera. 
Anys 1930. Agramunt, Banqueta del Canal d'Urgell.
Edició Llibreria Pera.

La preciosa banqueta del canal d'Urgell a Agramunt, l'una vista al pas pels safareigs i l'altra després del Pont de Ferro. 
2018. Banqueta del Canal d'Urgell, Agramunt.
Darrera tala d'arbres del Canal. Mori el mal govern!
Anys 1930. Agramunt, Pont de Ferro.
Edició Llibreria Pera.

L'obra d'enginyeria del Pont de Ferro del Canal d'Urgell per sobre del Sió.
Anys 1930. Agramunt, el rentadors o safarejos.
Edició Llibreria Pera.

Els grandiosos rentadors, amb basses per rentar i esbandir, i amb la font i l'abeurador d'animals al darrere, a tocar de la banqueta del canal.