Anys 1940-1950. Mercat de Sant Lluís, Lleida.
S'aprecia bé en la imatge la cantonada del mercat amb la de l'antic edifici del Banc d'Espanya a la ciutat, presa des del carrer de Blondel, que apareix ben enfangat per les pluges. Durant la guerra, l'edifici, ben a prop del Liceu Escolar, patí també el bombardeig del 2 de novembre de 1937 entre la gent que s'hi esperava cap a quarts de quatre de la tarda, quan començaren a caure les bombes feixistes italoespanyoles.
|
1925. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida, revista «Lleida», núm. 8, 1 de febrer. (Corpus Literari Digital, Càtedra Màrius Torres).
Un article que resumia la història recent del museu, nascut d'un acord de la Diputació de 16 de juliol de 1914, per tal d'aixecar, en conveni amb la Paeria, un museu, una escola de música i una biblioteca en aquell solar. Es féu petició a l'Estat (espanyol) de cessió d'obres artístiques per al nou equipament cultural: «Las obras cedidas por el Estado en realidad no representaban gran cosa ni podían tomarse como base del establecimiento del Museo, tanto por su poco valor artístico como por el número de las mismas». És clar, la metròpoli no està mai per la labor de donar res a les colònies, la cosa sempre va a la inversa!
«Lo que en realidad dió vida al Museo y justificó su existencia fue una magnífica donación que hizo el eminente artista D. Jaume Morera i Galicia, formalizada el 22 de abril de 1915... compuesta de 82 obras de diferentes artistas». Se n'enumeren els artistes, amb 21 de pròpies. |
|
1925. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida, revista «Lleida», núm. 8, 1 de febrer.
Les magnes columnes clàssiques de l'esplèndid equipament cultural del Noucentisme lleidatà. |
|
1925. Museu d'Art Jaume Morera, Lleida, revista «Lleida», núm. 8, 1 de febrer.
Al 26 de maig de 1916, s'anuncià la licitació de l'obra, que finalment fou concedida a l'arquitecte Ignasi de Villalonga. Aquest any, Jaume Morera disposa una nova donació amb 37 obres més de molts variats artistes contemporanis.
La primera junta del Patronat es constituí al 12 de desembre d'aquell any al palau de la Diputació, amb representants de les institucions més importants de la ciutat; a més de la Diputació i la Paeria, s'hi convidà, entre altres, el professor de dibuix del Claustre de l'Institut, o el president del CEL (Centre Excursionista de Lleida), Alfred Perenya. «El Patronato dicho se ocupó activament de la instalación del Museo y éste se inauguró el día 11 de mayo de 1917», ben aviat, doncs, en farà cent anys exactes. |
|