Seguidors

20110528

[19] Un tomb per la Lleida del XVI

De la mà del pintor flamenc Anton Van den Wijngaerde (o Wyngaerde), podem passejar els ulls per la imatge urbana d'un bon grapat de ciutats de la península Ibèrica del segle XVI, entre les quals també Lleida. Nascut entre 1510 i 1525, va ser un pintor especialitzat en vistes urbanes. L’any 1557 es va desplaçar, com a pintor de la cort de Felip II, a Espanya amb l’objectiu de realitzar un inventari pictòric de les principals ciutats i punts fortificats del regne. A partir de la datació dels seus dibuixos, és possible reconstruir els itineraris que va dur a terme per a l’Espanya de Felip II. El 1562 va començar per Segòvia i l'any següent va visitar la Corona d'Aragó, en un recorregut que va incloure Daroca, Saragossa, Montsó, Lleida, Cervera, Montserrat, Barcelona, Tarragona, Tortosa, Morvedre (Sagunt), València, l’Albufera i el Grau, Xàtiva, Almansa i Chinchilla de Montearagón. El 1564 viatjà a Màlaga per tornar l’any següent a la Cort, des d’on es va desplaçar a Medina del Campo i a Burgos, retornant a Andalusia el 1567. El 1570, un any abans de la seva mort, visità les ciutats de Castella la Vella. L’obra del pintor inclou dibuixos definitius de setanta-dues ciutats i pobles que conformen un testimoni visual excepcional de l'Espanya del Segle d'Or. (informació: http://www.mnat.es/exposic/pons/cat/wyngaerde.htm).

1563. Lleida, Anton Van den Wijngaerde.
La vista de Lleida, de fa prop de cinc-cents anys, és realment esplèndida, per la proporció i detall de la vista panoràmica que ens ofereix aquest pintor de nom poc pronunciable. A més, es tracta d'una de les primeres vistes de Lleida, cosa que potser algun benvolgut potser pot corroborar. Fixem-nos en les imatges parcials, tothom hi pot reconèixer perfectament algun tros de ciutat.
1563. Lleida, Van den Wijngaerde.
Convent dels agustins, amb el pont sobre la sèquia de Torres. Els pagesos, el cavaller i altres figurants donen vida a la imatge.
1563. Lleida, Van den Wijngaerde.
Hostal als afores, amb un parell de cistellaires, o potser fent conserva dels productes de l'horta lleidatana. S'hi veu la signatura de l'autor i data.
1563. Lleida, Van den Wijngaerde.
El pont medieval, amb el campanar de l'antiga església de Sant Joan. El barri de Cap-pont començava a tindre forma. Al segle següent seria despoblat fins al XIX.
1563. Lleida, Van den Wijngaerde.
Detall del Convent del Carme, als afores; el fossat que el riu Noguerola feia a tocar de muralla en aquesta part de la ciutat, i el campanar de l'antiga església de la Magdalena.
1563. Lleida, Van den Wijngaerde.
Detall de la Seu Vella i el barri dels cavallers i universitari a tocar, amb la parròquia de St. Andreu. És l'antiga imatge de Lleida, amb el turó ple de cases, fins que foren enderrocades pel Borbó, deixant el turó pelat.
1563. Lleida, Van den Wijngaerde.
Barri de St. Llorenç, amb St. Martí al fons. Destaca clarament l'edifici de l'antic Hospital de Santa Maria, avui seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. 
1563. Lleida, Van den Wijngaerde.
La ciutat riu avall, fins al destacat i ferm edifici de l'Hospital de Santa Maria. Llavors el riu arribava gairebé arran d'aquestes cases. Darrere, el campanar de Sant Llorenç, i una mica més enrere encara, el de Sant Martí.
1563. Lleida, Van den Wijngaerde.
Fort de Gardeny i d'un pont al final de la muralla, de la riera que baixava de la Mariola i que feia una mica funcions de fossat per sud-oest de la ciutat.