Seguidors

20230611

[2481] Lo primer circ a Lleida, 1860

 

1860. Circ Ciniselli.
«Circo Real, compañía ecuestre y gimnástica, Barcelona, en Casa Juan Llorens, (calle de la Palma de Sta. Catalina), 1860», auca.
Una de les grans companyies circenses del segle XIX, el Circo Real de l'italià Gaetano Ciniselli passà per Barcelona al 1859 i inicis del 1860. Des d'allà, i de pas cap a la Corte (espanyola), es detingué a Lleida, a on hi feu un parell de funcions al maig d'aquell any, justet per la Festa Major. Cliqueu a l'enllaç de l'auca per veure els diversos exercicis i números de què constava la funció. 

1860. Lo Circ Ciniselli a Lleida.
«El Alba leridana», de 6 de maig (FPIEI).
El circ fou un invent de gust aristocràtic que s'anà popularitzant a Europa al llarg del segle XIX. La major part dels números eren d'exercicis gimnàstics i eqüestres, amb alguns esquetxos amb clowns, com podem apreciar en la magnífica auca (en castellà) que se'n publicà de l'estada d'aquesta companyia a Barcelona durant sis mesos. 
El circ s'instal·là al Paseo de Fernando, que començava a desenvolupar-se a l'esplanada del baluard del Carme i que, ben aviat, traspassaria la muralla per arribar a la nova i primera estació de ferrocarril lleidatana, que s'estrenaria al llarg d'aquell any, amb visita inclosa de la reina (espanyola). De grans circs de renom, a Lleida, potser no n'hi havia passat mai cap encara.

1860. Lo Circ Ciniselli a Lleida.
El circ es convertí en un dels espectacles d'entreteniment d'aquell segle XIX (Catalunya i el circ del segle XIXenllaç).

Circus Ciniselli, Sant Petersbrg (Rússia).
Gaetano Ciniselli esdevingué un excel·lent acròbata eqüestre, i amb la companyia d'espectacles de gimnàstica amb cavalls que muntà recorregué bona part d'Europa amb gran èxit, fins al punt que el rei italià Vittorio Emmanuelle II va nomenar-lo «cavallerizzo onorario di S.M.il Re d'Italia». Al 1871 s'establí a Sant Petersburg a on va obtindre llicència per a l'edificació d'un teatre estable per a les cèlebres actuacions circenses de la companyia. Fou un dels primers circs amb teatre propi (no pas envelat) de gran renom a l'Europa del pas del segle XIX al XX, que s'acabà amb l'estatalització soviètica al 1918. Encara funciona, potser més com a teatre convencional, i s'hi estatja des del 1928 el primer museu de circ mundial.