Seguidors

20230519

[2470] El derbi barceloní, sempre més que un partit de futbol

 

1930. El derbi barceloní de futbol.
Revista «Imatges», núm. 25, de 25 de novembre (ARCA).
Ara que aquests dies es parla del mal comportament dels ultres periquitos en el darrer partit que va donar la lliga al Barça, cal recordar que això de la rivalitat dels seguidors d'aquests dos equips del nostre Cap i Casal ja ve de lluny. Fins i tot ha merescut una entrada a la Viquipèdia (enllaç). 
La tírria dels uns cap als altres ve des dels inicis mateixos d'aquest esport a la capital, i cap a la dècada dels vint del segle passat, ara en fa cent anys, esclatà amb virulència. De manera que, des de llavors, l'autoritat governativa (espanyola) es curava en salut: la portada de la revista, que feia una única foto, ens mostra tot el camp envoltat per una infinita filera de guardiacivils, amb fusell i tot, per evitar invasions de camp i aldarulls diversos.  
Això sí, ben assegudets i de cara al partit, amb entrada de franc! S'era als moments de descompte de les dictadures del Borbó d'aleshores, i al camp de les Corts no era la primera vegada que la força policial (espanyola) hi feia demostració de testosterona.

1930. El derbi barceloní de futbol.
Revista «Imatges», núm. 25, de 25 de novembre (ARCA).
La pàgina gràfica que resumeix el derbi amb què el Barça es proclamà campió de la Copa Catalunya d'aquell any, competició que fou la més important al nostre país fins a la guerra. 

1930. El derbi barceloní de futbol.
Revista «Imatges», núm. 25, de 25 de novembre (ARCA).
Les imatges futboleres d'aquells temps tenen alguna cosa d'hipnòtiques, una bellesa artística, que traspuen i transmeten la força física amb què es jugava el futbol d'aquells inicis. Cent anys després tot és tacticisme i filigranes. Ep, crec, perquè fa uns deu anys que no en veig cap partit. I això que fins aleshores no me'n podia perdre cap, sempre amb el so d'en Puyal —és clar!— des que l'any 85 va entrar a Catalunya Ràdio a fer les retransmissions dels partits del Barça. Ja no em fan córrer les passions identitàries, les futbolístiques vull dir: Messi? Piqué? Lewan-noséquè? Samarretes de coloraines per fer negoci? Això ens representa? Sempre ens quedaran les conferències de premsa d'en Guardiola, oi? 
La imatge retrata en Pep Samitier (samarreta fosca, la blaugrana), una de les grans estrelles del futbol català d'aquells anys juntament amb en Ricard Zamora, rematant de cap una pilota.

1930. El derbi barceloní de futbol.
Revista «Imatges», núm. 25, de 25 de novembre (ARCA).
D'esquerra a dreta (drets): Martí, Guzman, Samitier, Castillo, Mas, Zabalo, Sagi.
Agenollats: Diego, Arnau, Llorens i Goibaro.