Seguidors

20221115

[2419] L'antiga llibreria Urriza lleidatana

 

Anys 40. Llibreria Urriza, Lleida.
La façana de la llibreria del carrer Cavallers, 11, que va traslladar-se a la cantonada del carrer Major a l'any 1949. 

Anys 40. Llibreria Urriza, Lleida.
La carta postal potser és més antiga que la data que indica la feixistada dels segells franquejats. Diria que ja feia ben bé un parell de dècades que l'adreça de les cartes postals ja se situava al darrere, juntament amb el text. 

Anys 30. Llibreria Urriza, Lleida.
Postal amb la capçalera de la llibreria. Diria que fundada al tombant del segle i que era al carrer Cavallers. Abans de la guerra publicà una esplèndida col·lecció de fotografies de la ciutat i de paratges diversos de la província, molt apreciada entre els col·leccionistes postals. 

A la postguerra es traslladà a la cantonada del carrer Major, a tocar del vell Cine Catalunya. La llibreria no sobrevisqué al segle XX. Molts universitaris del Roser en recordem el soterrani, a on calia baixar per trobar els llibres en català en aquells anys 80. Els pocs recursos dels estudiants i la poca vigilància dels dependents feien que les apropiacions indegudes, els llibres eren (i són) cars!, anessin a l'ordre del dia, quins temps!

1922. Llibreria Urriza, Lleida.
Postal amb la capçalera de l'antiga llibreria. 

1929. Llibreria Urriza, Lleida.
«La Publicitat», de 29 de novembre (FPIEI).
Una llibreria moderna a la Lleida d'abans de la guerra, molt arrelada a la ciutat i al país republicà que de seguida arribaria. 

1916. Llibreria Urriza, Lleida.
«La Prensa», de 14 de juny (FPIEI).
Fa més de cent anys que ja es feien filtres antinicotina. 

1917. Llibreria Urriza, Lleida.
«Butlletí del Col.legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Lleida», de desembre (FPIEI).

1936. Llibreria Urriza, Lleida.
Revista «Institut», núm. 9, de gener (FPIEI).
Anunci que incorpora els nous estils que es portaven en aquells anys, signat per Enric Crous, dibuixant i dissenyador gràfic, que llavors encara no tenia trenta anys.

1967. Llibreria Urriza, Lleida.
Banderí del Premi Urriza de novel·la en castellà, instituït al 1963 pel nou propietari de l'establiment, Joan Fernàndez Coll, que l'adquirí al 1960, «i li donà caràcter de llibreria de referència a Lleida ciutat i més tard passà a ser llibreria universitària amb la reaparició dels estudis superiors a l’edifici del Roser. El negoci va durar fins al 1992 i ja en els darrers anys es dedicà majoritàriament a l’objecte de regal. Dins la trajectòria de la llibreria cal destacar el Premi Urriza de novel·la. La llengua del premi era el castellà i la primera convocatòria fou el 23 de febrer de 1963 i la darrera l’any 1969. Les obres guanyadores van publicar-se sota els segells editorials Terra i Planeta. El certamen comptava amb un important ressò mediàtic a escala estatal. El jurat estava compost per personalitats de la cultura. Abans del lliurament del guardó es feia una setmana cultural amb conferències i col·loquis oberts a la ciutadania i el premi es lliurava en el marc d’un sopar de gala» [Diccionari biogràfic de les Terres de Lleida]. Cal puntualitzar que la llibreria és anterior al 1920, com s'hi escriu en aquest diccionari, i remunta almenys al tombant del segle. 

1898. Llibreria Urriza, Lleida.
Els inicis de la botiga a final del segle XIX, a on s'hi feien enquadernacions amb relleus i daurats tradicionals, però també de «estilo moderno», o sia, modernista.