Seguidors

20221004

[2407] La font lleidatana del general Prim

 

1871. Amadeu I de Savoia a Lleida.
«La Ilustración europea y americana», 15 d'octubre (BDH). 
 

Detall d'un gravat de la curta visita del nou rei (espanyol) a la ciutat.

Segle XIX. La font del general Prim, Plaça de Sant Lluís, Lleida.
«Fuente de la plaza San Luís o de Prim», dins «Suministro de agua potable a la ciudad de Lérida», de Josep Rabasa Fontseré i Francesc Rabasa Reimat, 
Revista «Ilerda», núm. XLIV, 1983 (FPIEI).
La plaça de Sant Lluís es va formar davall del carrer de Sant Antoni. La famosa Fonda que s'hi obrí al segle XIX, des d'on partien les diligències cap a Fraga, i el gran mercat que s'hi aixecà, la convertiren en un punt neuràlgic de la ciutat. Era la continuació natural del carrer de Blondel cap a l'oest, riu avall. Al lloc del mercat, s'hi construí l'estació d'autobusos, la que aviat serà la vella després de 50 anys, sota un immens bloc de pisos als anys 70.

Les sirenasses (i el Neptunàs) de la font de Sant Joan (que eren al davant de la porta de Sant Antoni des de cap al 1850) s'hi havien de traslladar l'any 1871, any de la proclamació de la nova dinastia a finals de l'any anterior. Però la idea no tirà endavant. Es veu que ja feia anys que la Paeria hi volia una font, llavors essencial per tal que els habitants de les cases hi anessin a omplir els càntirs, potser també perquè els animals poguessin abeurar-s'hi d'alguna manera. 

El nou rei visitaria breument la ciutat entre setembre i octubre d'aquell 1871, i un mes abans, corre corre, la Paeria decideix de festejar-ho amb la inauguració d'una font a la Plaça de Sant Lluís, amb un bust al capdamunt del general reusenc, que també passava a donar nom a l'espai urbà. El rei Amadeu la inauguraria solemnement. Sembla que la font de seguida va quedar justeta per a les necessitats d'abastiment del nou barri, i de seguida se'n recolliren queixes.


Anys 1900. Mercat de Sant Lluís, Lleida.
Imatge hivernal, diria que amb la boira plana, del vell mercat dinovesc, que perdurà fins a la guerra (del segle XX), quan al 2 de novembre del 37 caigueren les bombes assassines dels Savoia-79 de l'Aviació Legionària feixista italiana al servei dels revoltats espanyols. 

1872. Amadeu I.
Segell de pòlissa.

1871. Amadeu I visita Lleida.
«Recuerdos y anécdotas leridanas», Ramon Borràs Vilaplana,
Revista «Ilerda», núm. XXVII-XXVIII (1963-65) (FPIEI).


[2401] El rei Amadeu a Lleida, 1871