1982. «La narrativa breu dels anys de la guerra», Joan Triadú.
«Avui», 2 de maig.
L'encert de l'estudi, de prop de cinc-centes pàgines, perquè «més que el valor literari intrínsec de les obres publicades, allò que compta de debò és l'inventari històric i exemplaritzant d'un aspecte determinat, i en un temps concret, de la nostra literatura». I és que, entre els nostres autors, «la contística ha assolit un relleu propi, independent dels altres gèneres».
Segons Triadú, en la societat catalana, s'obriren tres etapes a partir de 1936: «la primera, i breu, de la revolta contra les institucions i la liquidació d'aquesta revolta; la segona, d'enfrontament intern per la situació revolucionària creada; i la tercera, de guerra pròpiament dita, la més llarga i més decisiva». Els contes antologats reflecteixen aquestes fases, per bé que «la fase del mig, el punt culminant de la qual arriba amb els fets del maig de 1937, és gairebé absent».
La gran característica comuna de tots els textos, i d'on naix una de ses vàlues principals, és que són «materials immediats», és a dir, sorgits de la realitat directa, propera i pròxima que envoltava els escriptors i la nostra societat en aquells anys decisius del segle XX. Fins i tot, l'autora del recull explica en la introducció que d'algun dels textos ni el mateix autor se'n recordava.
Aquesta immediatesa és una singularitat que no trobem en la novel·la posterior sobre aquests mateixos fets, molt més elaborada i repensada, distant dels fets i escrita en situacions personals difícils, repressió i exili (us sonen aquests mots en la nostra vida diària d'ara mateix?). Com ben bé reafirma l'il·lustre crític al final de l'article, és el conjunt de l'obra «allò que la fa una petita i punyent història literària d'un període que marcà per sempre la nostra història civil». |