Seguidors

20170421

[1683] De Tolba al Montsec de l'Estall pel Pas de les Vaques

2017. Abril. Lo Montsec de l'Estall (la Baixa Ribagorça).
Vuit horetes per fer un 'tomet' de 25 qmtrets, de Tolba fins al poble (abandonat) de l'Estall i fins al cim, Lo Graller (1.330 m) per les perfectes ziga-zagues del grau de Sant Miquel (l'antic Pas de les Vaques). Grans vistes al Pirineu nevat i al congost de Mont-rebei, ben bé als nostres peus. Ja cal portar crema solar!

Segons el mestre Coromines, l'Estall és un «nom de molts paratges dels nostres Alts Pirineus, en particular el d'un poble de Ribagorça, agregat al municipi de Viacamp...És viu en aquella zona amb els sentit bàsic de 'pleta petita, corralet muntanyenc'...d'un mot pre-romà indoeuropeu... És el poblet que dóna nom al sector més occidental del Montsec..., anomenat d'Aragó impròpiament per gent antinacional i col·laboracionista.

Tot aquell tros de Montsec és terra molt pastoral, travessada per diverses carrerades que pugen de Llitera i Baixa Ribagorça cap al Pirineu. En el mateix terme del poblet hi ha un paratge molt conegut, dit La Pleta, al mig d'una gran feixana o replà, més o menys conreat, suspès en el vessant sud del Montsec: és possible que essent anomenada també Estall, d'aquesta, per excel·lència, hagi vingut el nom del poble: car d'allí es puja a salvar la carena per un portell dit lo Pas de les Vaques».