Seguidors

20170416

[1679] La fi del Pont Vell medieval

1866-1876. Lo Pont Vell, Lleida.
L'estructura de fusta que existí per unir els tres ulls del Pont Vell medieval amb la ciutat, després de la riuada devastadora d'aquell any. El pont ja disposava de fortes proteccions de pedra per trencar les aigües i la brossa que pogués baixar, però res no fou prou davant la força del Segre.
1866-1876. Lo Pont Vell, Lleida.
Detalls de l'estructura de fusta, i de les dos casetes dels burots i cos de guàrdia. L'antiga casa que feia de portal al costat de Cappont ja havia desaparegut. Al fons, les columnes originals que donaven pas als Camps Elisis (1864) i l'alta fumera de la fàbrica de licors que existí al seu costat, i que deixava només un estret camí de sortida de la ciutat envers la Bordeta. La resta del Cappont encara era pràcticament inexistent.
1876-1911. Lo Pont Vell, Lleida.
Els tres ulls del Pont Vell de banda de la ciutat, amb l'estructura de fusta amb què se substituí l'anterior de 1866. S'aprecia ben bé l'estretor de la primitiva banqueta, que ja tenia una filera d'arbres de cap a cap. Actualment, les cases que han refet les antigues són a la mateixa alçada, però la banqueta moderna de la segona meitat del segle XX és molt més ampla. Les antigues casetes a l'entrada del pont foren eliminades.
1900 ca. Lo Pont Vell, Lleida.
Vista del pont amb l'estructura de fusta que tenia durant el tombant del segle XIX al XX. La segona imatge és del retratista lleidatà Victorià Muñoz, que feu la sèrie lleidatana de postals per a Hauser y Menet. La imatge frontal des de l'areny és magnífica.
1900 ca. Lo Pont Vell, Lleida.
Les dones  baixaven al riu a fer safareig, quan la minva de la força de l'aigua ho permetia, amb grans panistres per portar aquells grans llançols de cotó de l'època.
1900 ca. Lo Pont Vell, Lleida.
Un home assegut a l'areny de davant del pont, probablement en època d'estiatge.
1907-11. Lleida. 
L'estructura provisional del pont vell abans que comencés a construir-se el nou.
1910 ca. Lo Pont Vell, Lleida.
La construcció del nou pont modernista, després de la riuada de 1907. S'aprecien perfectament els nous pilans darrere del vell pont medieval.
1910 ca. Lo Pont Vell, Lleida.
Detall de la construcció del nou pont. S'hi féu una passera sobre estaques per facilitar el trasllat d'operaris i materials necessaris per a la feina.
1910 ca. Lo Pont Vell, Lleida.
Fotografia en un diari de la metròpoli colonial d'aleshores (que esperem que ben aviat arribi a sa fi), mostrant la construcció del nou pont en un estat ja bastant avançat, en una fotografia de la nissaga Borràs, d'artistes lleidatans.
1907-1911. Lo Pont Vell, Lleida.
Mentre durà la construcció del nou pont, hi hagué pas de barca entre el Cappont i la banqueta de Blondel.