1968. Les Garrigues.
«Catalunya Visió 4», Vallverdú/ Sirera.
«Heus ací una gran desconeguda entre les comarques catalanes... Les Garrigues són, en la imaginació de molts, una mena de desert, allunyat de tota possibilitat social... són molts els nostres compatriotes que no sabrien ni tan sols col·locar el dit sobre el mapa de forma aproximada». Així de contundent s'esbravava el nostre gran homenot garriguenc a l'inici del capítol dedicat a la seua comarca.
«A les Garrigues el predomini de secà és definitiu: quatre cinquenes parts de la comarca són eixutes com un pa de tomba faraònica», mentre que al costat, la part regada pel Canal d'Urgell i tot l'Urgell regat, «gairebé insultant en la seva opulenta verdor».
Geogràficament parlant, «les Garrigues són un terreny atossalat, molt trencat, per bé que la mà de l'home ha amorosit els pendents en bancals. Les valls més estretes apareixen configurades seguint un aragall que els homes han esmorteït amb marges de pedra esglaonats en sentit perpendicular al curs hipotètic de l'aigua».
«Un cabal d'aigua molt irregular, atorrentat i eixut la major part de l'any, travessa la comarca cap al nord-oest, seguint la inclinació natural de tota aquesta terra: és el riu Set, el nom del qual evoca, precisament, per una ironia de la nomenclatura, un efecte de la manca d'aigua». I la pluja, és clar, ben escassa: «Al centre de la comarca, els plans o les gran tosses, suporten ametllers de mitja empenta i les oliveres supervivents al fred i a l'eixut. Eixut amb lletres majúscules. Hi ha anys que tenen 300 mm per tot obsequi dels núvols».
Ah, l'arbequina! «Fixeu-vos en la duresa de la fulla, setinada per un costat, vellutada per l'altre. Mireu els punts lluminosos de la pela de l'oliva, menuda, rodona, un punt torradeta a vegades, que s'amorosirà amb els freds i es pansirà una mica, i acabarà de perdre l'aigua per tornar-se tota oli, oli daurat, que, en ésser nou, pren uns tornassolats verdosos i té un gust fruitat, fresc, que assuauja gorja i pensament».
|