1882. «Guia de Lleida», Josep Pleyan i de Porta.
Impremta Mariana, de F. Carruez.
El vell pont medieval de la ciutat aguantava amb un refegit de fusta als dos ulls del costat del pont, que la riuada de 1866 s'havia endut. A l'esquerra la Casa de l'Ajuntament o Paeria (3) i a la plaça Sant Francesc el Govern Civil (5) espanyol, que fins als anys 60 del segle XX no es traslladaria a l'actual ubicació en un edifici de nova planta al començament de la Rambla de Ferran. L'antic Seminari Conciliar (8) abans de la construcció del nou a la Rambla d'Aragó, l'antic Hospici (10), actual seu de la Diputació des de 1898. L'edifici es construí a finals del XVIII a sobre les runes de l'antic Hospital del Sant Esperit, molt afectat pel setge de 1707 i pagat amb part dels béns testamentaris de Gaspar de Portolà.
S'aprecia amb molta claredat la irregularitat urbanística dels costats, alguns porxats, de la Plaça Sant Joan, llavors dita de la Constitución, espanyola per imperatiu legal i força de les armes. L'antiga església gòtica fou tombada al 1868, en un dels primers pelotassos urbanístics de la Lleida moderna i llavors, com diu la llegenda del plànol, estava en construcció. La plaça fou rectangularment arrenglerada, tal com la coneixem avui, això sí, sense la impresentable baluerna del pont que hi ha hagut aquests darrers trenta anys, i que esperem veure enderrocat com més aviat millor.
La Rambla de Ferran, límit de l'antiga muralla, a l'igual que la resta de nous passejos arbrats de la Lleida sense muralles, fou plantada de doble fila de plataners, i ja arribava fins a la nova estació ferroviària; de fet arribava fins a la cruïlla de l'actual carrer J.A. Clavé, just davant de l'illa de cases que tapava l'estació, que després s'enderrocaria i deixaria lloc a la plaça actual. Just a on s'eixamplava l'altre costat de la Rambla, la dita aleshores plaça Cabrinety, ja s'hi havia començat a construir, després de guanyar terreny al gran areny del riu Segre i de l'antic desguàs del Noguerola i de replanar-lo i anivellar-lo.
|