Seguidors

20140304

[641] «Vue du siège de Barcelone», 1697

1697. Setge de Barcelona (ICC).
«Vue du siège de Barcelone».
L'exèrcit del Rei Sol, Lluís XIV, al mes de juny d'aquell any posà setge a la ciutat, que resistí un parell mesos. El rei francès, per mitjà del general Vendome, jurà les constitucions catalanes i el país passà a dependre del Regne de França fins al cap d'un any, segons els avatars de l'anomenada Guerra europea dels Nou Anys, els preliminars de la Guerra de Successió que es desenfrenaria a partir de la mort de l'últim rei de la Corona d'Aragó, Carles II de la Casa d'Àustria. A la imatge, detall del bloqueig naval.
1697. Setge de Barcelona.
El gravat anònim, amb peu escrit en alemany, intenta una recreació de la ciutat d'estil realista, cosa que aconsegueix... en els trets generals, però no pas en els detalls, ja que les muralles i la ciutat han estat comprimides, alhora que s'hi prova de dibuixar l'horitzó de campanars que cobria la capital catalana. S'hi aprecien les bombes que hi cauen i els incendis provocats per aquests bombardejos navals.
1697. Setge de Barcelona.
Detall de Montjuïc (1), amb la línia de comunicació fortificada (2) que l'unia amb la ciutat. Al fons, l'emplaçament de l'ermita de Sant Bertran (3), al costat del penya-segat.
1697. Setge de Barcelona.
Una violenta escaramussa entre els defensors catalans i els assaltants gavatxos, amb canons parapetats rere grans cistells plens de terra. 
1697. Setge de Barcelona.
A les trinxeres atacants, molt de tràfec per proveir d'homes els punts de foc i per retirar els ferits.
1697. Setge de Barcelona.
Un esplèndid detall de l'anònim autor: el cuiner fa bullir l'olla en una mena de cabana amb cuina econòmica de llenya. Una bona intendència era una garantia d'èxit per als exèrcits d'aquells dies... i per als d'avui. 
1697. Setge de Barcelona.
Detall dels canons parapetats, amb les boles amuntegades al costat, i els estris imprescindibles per habilitar-los.
1697. Setge de Barcelona.
Els oficials borbònics recorrent les línies a cavall, mentre els soldats estiren un canó a força de braços.
1697. Setge de Barcelona.
Excel·lent detall de les palissades plantades al fossat de la ciutat des d'on disparen els nostres defensors. Els canons dalt les muralles, també a ple rendiment. Però els gavatxos han aconseguit fer explotar una mina (6) excavada prop de la muralla i de la Porta Nova (4). Dalt de tot, una tímida representació del moll amb un far tan estilitzat que més aviat sembla un pal que una torre.
1697. Setge de Barcelona.
Els estralls de la contesa a les trinxeres dels atacants.
1697. Setge de Barcelona.
La muralla defensada del Portal de l'Àngel (8), plena de canons, mentre a l'horitzó s'aixequen les torres (campanars) de la ciutat.
1697. Setge de Barcelona. Anònim (ICC).
«Statt Barcelona in Catalonien welche im Junio von den Frantzosen belagert und Augusto dieses 1697.ten Jahrs mit accord erobert worden».