Seguidors

20131115

[504] Retorn al Teatre Principal de BCN

1840. BCN. Teatre Principal.
Gravat acolorit d'A. H. Payne, amb les primitives Rambles del començament del segle XIX, sempre concorregudes.  A l'esquerra la façana del teatre, la reconstruïda al segle XVIII, i l'anomenada Font del Vell, a la dreta, temps a vindre substituïda per en Pitarra.


A la part baixa de les Rambles hi havia hagut des del segle XVI l'antic teatre de la Santa Creu, destruït al 1787 per un incendi. Reinaugurat de seguida, continuà en funcionament  i l'any 1847 fou anomenat Teatre Principal de la ciutat. La façana en fou embellida amb ornaments, relleus, medallons... a l'estil de l'època. Quatre escultures hi representaven els dramaturgs més enllustrats, nacionals i del país veí: Garcia (el Rector de Vallfogona), Lope de Vega, Calderón de la Barca i Requena (que desconec). Un nou incendi al 1915 tornà a devorar un teatre bàsicament ple de fusta pels quatre cantons. Des d'aleshores començà un periple pel segle XX, ple d'alts i baixos. Enguany, al 2013, es torna a reinaugurar per enèsim cop, després de més de quatre-cents anys  d'aixecar i abaixar el teló. Que tingui llarga vida, almenys 400 més. Molta merda!
1850. BCN. Teatre Principal.
Una de les fotografies més antigues del teatre, amb la nova façana del 1847, i les quatre estàtues damunt la balconada. La Rambla sense arbres en aquesta part, però ja enllambordada, i amb el passeig central il·luminat.
1870. BCN. Teatre Principal.
Medallons, estàtues i un frontispici amb rellotge dalt de tot de la façana.
1870. BCN. Teatre Principal.
Detall de F.V. Garcia, la tercera de les estàtues de la façana.
1900 ca. BCN. Teatre Principal.
Una bella imatge acolorida del teatre, des de darrere de la nova estàtua d'en Frederic Soler, Pitarra, inaugurada al 1906, i que encara avui persisteix presidint la Plaça del Teatre.
1900 ca. BCN. Teatre Principal.
En el detall de la postal, una vista de les Rambles just davant de la corba que fan a tocar de l'edifici del teatre.
1900 ca. BCN. Teatre Principal.
Amb la bastida del monument a Pitarra, en plena construcció.
Anys 1900-1910. BCN. Teatre Principal.
Els tramvies de tracció animal convivint amb els elèctrics. La plaça del Teatre era un dels punts neuràlgics de la vida ciutadana.
Anys 1920-30. BCN. Teatre Principal.
Els tramvies elèctrics ja havies ocupat les Rambles.
Anys 1920-30. BCN. Teatre Principal.
Els tramvies i els plataners.
Anys 1920-30. BCN. Teatre Principal.
Les bambolines del teatre (Arxiu Manent).
Anys 1920-30. BCN. Teatre Principal.
Un esplèndid dibuix de les Rambles, encara sense arbres (no en tinc la referència).
Anys 2000. BCN. Teatre Principal.
Vista al teatre, davant del qual dibuixants i caricaturistes esperen la riuada de turistes. La façana actual data dels anys 1930. Després d'uns anys tancat, es reobre aquest 2013.