Seguidors

20130921

[457] El Borbó de Primo de Rivera

El 18 de setembre de 1923, ara fa exactament 90 anys, Catalunya sofria l'inici de la primera dictadura espanyola del segle XX, impulsada pel general Primo de Rivera i sota el paraigua de la monarquia. Deia el Decreto, titulat La Represión del Separatismo, que la intervenció militar pretenia «purgar antes del virus que representan la menor confusión, el más pequeño equívoco en sentimientos en que no cabe permitirlos, y que ningún pueblo ni Estado conscientes de su seguridad y dignidad admiten ni toleran», i establia  judicis militars «contra la unidad de la patria, cuando tiendan a disgregarla, restarle fortaleza y rebajar su concepto, ya sea por la palabra, por escrito, por la imprenta o por otro medio mecánico o gráfico de publicidad y difusión, o por cualquier otro acto o manifestación». 

Després de gairebé un segle, el grau de tolerància democràtica de la capa dirigent espanyola  i de la seua monarquia continua ancorat en aquesta visió i en aquest llenguatge. La diferència és que ara, si anem tots a la una, tenim una oportunitat per desfer-nos-en pacíficament i per les urnes.

1924. Lleida. Visita d'Alfons XIII.
Arribada a l'estació de Lleida del Borbó espanyol, on l'esperava el carruatge amb què es passejaria per la ciutat, un any després d'haver promogut un cop d'estat dictatorial contra els catalans. 
1924. Lleida. Visita d'Alfons XIII.
Una altra imatge del carruatge reial a la vella estació, que fóra substituïda per l'actual l'any 1927.
1924. Lleida. Visita d'Alfons XIII.
Detall del rei espanyol, rebut pels habituals llepaculs locals.
1924. Lleida. Visita d'Alfons XIII.
A la Catedral Nova, després de missa.
1924. Lleida. Visita d'Alfons XIII.
L'alcalde de Lleida, Sr. Barberà, acompanyant el Borbó.
1924. Lleida. Visita d'Alfons XIII.
Aspecte de Blondel durant el pas del carruatge reial per davant del carrer Cavallers.
1924. Lleida. Visita d'Alfons XIII.
Detall de la pancarta de benvinguda i dels balcons decorats amb rojigualdas. En primer terme, una curiosa paradeta de begudes.
1924. Lleida. Visita d'Alfons XIII (fotos ANC).
Visita a la Paeria, rebut amb honors militars de l'exèrcit del dictador espanyol de l'època, Primo de Rivera. La vella Paeria llavors encara no s'havia ampliat tal i com ara la coneixem, i a la cantonada de la Plaça, on ara hi ha un esgrafiat, hi havia un estret edifici amb una la farmàcia "Moderna".


Més imatges d'aquesta visita: