Seguidors

20110812

[40] Pintoresca educació

Educación Pintoresca, Imp. de Miguel Campo-Redondo, 1859, Madrid, núm. 92. Amb el subtítol de «publicación para niños», és una revista que publica articles de ciències naturals i físiques, geografia, biografies breus de personatges cèlebres, història, descripcions de monuments, i que va donar també cabuda a contes d’escriptors especialment pensats per al públic infantil. La col·lecció consta de 96 entregues -quatre al mes- que formen quatre toms, i poc abans de la seua desaparició, inclou aquest pintoresc article divulgatiu sobre Lleida (Hemeroteca Digital, BNE). Obre l'article una reproducció del gravat de Parcerisa-Boada de 1835.

L'article té un marcat caràcter divulgatiu i per mitjà del diàleg de pare i fill, D. Manuel i Enrique, viatgers, van repassant l'emplaçament, els monuments, la geografia humana de les ciutats que visiten. Amb el sabor de la prosa castellana de l'època, com ens veien fa cent cinquanta anys a la villa y corte?


1859. Educación Pintoresca, Madrid.
1859. Educación Pintoresca, Madrid.
1859. Educación Pintoresca, Madrid.
Semanario pintoresco español, revista dirigida per Ramon de Mesonero Romans, Madrid Imp. del Sr. Tomàs Jordà. Data de l'exemplar: 1853.08.14, núm. 33. Respecte als temes a tractar es va proposar popularitzar entre la multitud aquells coneixements útils o agradables de les ciències, les lletres i les arts. Va aconseguir una difusió insòlita per a l'època, sis mil subscriptors, i va ser àmpliament imitat per altres publicacions posteriors. La revista s'organitzava en unes seccions fixes com Costums, Espanya pintoresca, Belles Arts, Crítica literària, etc. (Hemeroteca Digital, BNE). Després de llegir la descripció, no podem pas afirmar que Lleida tingués gaire bona premsa a la capital del reyno.

1853. Semanario Pintoresco Español, Madrid.

[151] L'ull lleidatà de Francis Frith