Seguidors

20110511

[9] La impossible tulipa negra

«La impossible tulipa negra» és un mapa, el mapa de Matteo Ricci, imprès el 1602. Aquest és el nom que en el món de la cartografia se li ha donat per la seua raresa i mides grans. El nom original: Kunyu Wanguer Quantu (xinès : 坤舆万国全图), o Carta geogràfica completa de tots els regnes del món.

El cartògraf fou un jesuïta italià desplaçat i integrat a la Xina del darrer terç del segle XVI i començament del XVII, el qual posà la seua sapiència al servei de l'emperador. Per als detalls de les diverses versions, de les desaparegudes i les conservades, de les impressions i reimpressions, us adreço bonament a la Wikipèdia, on també podreu informar-vos més al detall de la personalitat, vida i aventures d'aquest emigrant europeu al llunyà Orient.

Com bé sabeu, en l'actualitat el flux migratori és ben a l'inrevés. Però també sabeu com la Xina no fa gaires setmanes ha atès la segona posició en el rànquing de potències econòmiques del món mundial. I que els autoanomenats experts en l'autoanomenada disciplina d'economia preveuen que en un futur proper aconseguirà la primera i tot, deixant enrere el lideratge nord-americà del passat segle XX.

Per tant, el melic del món es desplaça cada cop més lluny de nosaltres, cosa que contravé la comprensible tendència natural de la persona de creure's que tot gira al seu voltant. Observem com quedarà el mapamundi a partir d'aquest mapa històric xinès, el primer que dibuixava el món complet des de la seua òptica geopolítica, que diríem ara. Anem-nos-hi acostumant, i si pot ser anem-ho madurant per no perdre-hi pistonada.
1602. Matteo Ricci. «La impossible tulipa negra».
1602. Matteo Ricci. «La impossible tulipa negra». 

Preguem que si hi ha algun lector xinès o no, però que sàpiga xinès (si és que amb el xinès actual es pot interpretar la grafia de fa quatre-cents anys, i perdoneu la meua ignorància en aquesta qüestió), doncs que vulgui traduir-nos com anomenaven aquest nostre pobre, brut, trist, dissortat cul de món. Entre els Pirineus i l'Ebre, ben destacats en el mapa, en una impressió acolorida preciosa, oi?