Seguidors

20110521

[13] Enginyeria hidràulica a la peixera de Nalec

Peixera del Riu Corb a Nalec.

Pels topants de Ciutadilla amb Nalec, en un bell racó en plena Catalunya profunda, una imponent paret de carreus de pedra de 4 m d'alt per 40 de llarg conforma l'anomenada Peixera del riu Corb. De tant en tant, en temporada de pluja forta o contínua, l'aigua hi fa un bell salt. Segurament, durant segles, ha estat el lloc d'estiueig de bona part de fadrins d'aquesta part de secà de la comarca de l'Urgell, popularment anomenats també segarrencs, com els de la Segarra.

Aquesta obra d'enginyeria hidràulica, amb el pas dels anys, i dels segles, va anar-se completant, i va arribar a ser tan destacada que va merèixer aquesta meravellosa imatge acolorida. Veient aquest absolut aprofitament del cabal, segurament molt més important que l'actual, no és d'estranyar que el pobre Corb, uns pocs quilòmetres més enllà es fes fonedís.


1580. Riu Corb entre Ciutadilla i Nalec.

Rebuscant una mica d'història, resulta que l’any 1375 el cenobi del monestir de Vallbona de les Monges concedí a Nalec el favor de construir una peixera per passar l’aigua als molins i regar els blats, salvant el dret del bisbe de Vic. El salt d'aigua artificial va bastir-se per elevar el nivell de l'aigua, que així es podia distribuir a totes dues bandes d'una vall no excessivament ampla. S'abastia, doncs, els habitants i les terres del poble, i es donava energia al llarg del riu, amb 7 afluents i 26 molins. I com correspon a les normes del bon veïnatge, el salt d'aigua va plagar de litigis els pagesos de Ciutadilla, Nalec, Rocafort i altres poblets. És llei de l'aigua, quan no n'hi ha prouta.


1580. Riu Corb entre Ciutadilla i Nalec.


1580. Riu Corb entre Ciutadilla i Nalec.