1914. Rivert, el Pallars Jussà. Foto: Lluís Marià Vidal i Carreras (1842-1922).
El camí de Salàs a la sortida de Rivert, seguint el torrent avall.
La grafia castellanitzada escrivia el topònim amb B. Però com que es tracta d'un compost de riu, no hi ha dubtes que cal escriure'l amb V. Escriu Joan Coromines sobre aquest topònim: «llogaret del Pallars Jussà, agregat a Serradell, oït Rubert a Torallola, si bé explicaven 'és riu verd', i afegien que el torrent de Rivert porta aigua sempre, fins quan hi ha gran sequera...», i «com que el riu que baixa cap a Rivert és abundós de debò... i no mancant-hi aigua mai aigua, la seva ribera és verdejant, en contrast amb les altres zones de la Conca de Tremp, grogues per l'eixut, les aparences serien que vingui de Riu Verd, que deu ser l'etimologia que corre entre la gent del país... Però la terminació -te o -t constant en totes les 15 mencions antigues, des del segle IX i tota l'Edat Mitjana obliga a rebutjar-ho inflexiblement».
Afegeix el nostre gran savi: «Resta, però, segur que és un compost de RIVUS, com escau a un nom de lloc que començà sens dubte per ser el nom del riu, des d'on passà al castell i llogaret adjacents... El riu és realment important: brollant de dins del gran penyalar de Serradell, i davallant per forts pendents, deixa entorn una ribereta molt fèrtil i escarpada, la visió de la qual m'ha quedat a la memòria...»
La segona part del topònim és explicada així: «la menció més antiga (que s'avança d'un segle a les altres [any 840]), dóna un indici etimològic eloqüent: 'rivus qui discurrit de Erte'. Aquesta és una forma hàpax, és a dir, que apareix documentada només en un exemple. L'etimòleg l'aparella amb un ribagorçà: «és quasi un duplicat del nom del llogaret d'Erta, a l'alta Ribagorça, entre el Pont de Suert i la vall del Bosia [Flamicell], en els formidables pendents de l'altíssima Pica de Cervi (22 km. dret al Nord de Rivert); aquest és d'etimologia clara i establerta: ERECTA, participi vulgar del llat. clerical ERIGERE, redreçar... Tot va quedant clar: 'el riu de la gran pujada'...» Encara, però, podreu consultar-hi les raons vàries de la terminació en -E.
O sigui, doncs, riu ert: dret, erecte, vertical, test.
|