Seguidors

20150825

[1136] El primer Portal de la «Paz» barceloní

1876. Portal de la Pau. BCN. «La Ilustración Española y Americana» (BDH).
Abans del monument a Colon, aixecat per a l'Exposició del 1888, l'esplanada alliberada davant del mar al lloc de l'antiga Torre de les Puces, al costat de les Drassanes Reials, fou urbanitzada per la municipalitat barcelonina amb la construcció del Monumento a la Paz, en honor al triomf de l'exèrcit espanyol alfonsí sobre l'exèrcit espanyol carlista a Estella, fet que significà la fi de les tres guerres monàrquiques vuitcentistes i l'entronització definitiva del Borbó Alfons XII per damunt del Borbó pretendent Carles VII.
1876. Portal de la Pau. BCN. «La Ilustración Española y Americana».
Detall del Portal de la Pau amb el monument ofert per la ciutat al Borbó triomfant. La nostra burgesia nacional, enriquida, desnacionalitzada i esporuguida (els carlistes havien aguantat a Catalunya fins a la caiguda de la Seu d'Urgell tot just feia dos anys), s'apressà a jurar fidelitat al nou rei espanyol: «La culta Barcelona, apenas tuvo noticia de la rendición de Estella y de la toma de Peña-Plata y Vera,  celebró espléndidas fiestas, y en ellas ocupó un lugar ventajoso el bello Monumento a la Paz, costeado per el Excmo. Ayuntamiento».
1876. Portal de la Pau. BCN. «La Ilustración Española y Americana».
El baluard del Rei encara era dempeus, i es pot veure darrere el monument amb les casernes que hi tenia a sobre. També s'hi aprecien les altes arcades de la façana principal de les Drassanes. El quadre costumista mostra bé l'ambient de la inauguració: el tot Barcelona de l'època a primera fila, no fos cas que passessin llista i no hi fóssim.
1876. Portal de la Pau. BCN. «La Ilustración Española y Americana».
Una al·legoria de la pau amb una figura clàssica que sosté una corona de llorer i l'escut de la ciutat per les quatre bandes, tot ben engalanat d'altes banderoles: «El Ayuntamiento constitucional de Barcelona a la Paz», diu la llegenda del monument, envoltat dels canons de la guarnició militar espanyola a la ciutat. Amb el decorat del castell de Montjuïc, que tenia una clara missió en aquells anys, al fons.
1876. Portal de la Pau. BCN. «La Ilustración Española y Americana».
Detall del peu del monument, amb la gernació reunida per a l'ocasió. El gravat fou fet sobre la base d'una fotografia de  D.S. Kieger, diu el peu de foto del diari espanyol.
1876. Tarragona. «La Ilustración Española y Americana» (BDH).
«La Sociedad La Artesana, de Taragona, hizo construir a sus expensas, en la Caller dela Unión, el bello arco triunfal...» És difícil de dir el grau de realisme d'aquesta imatge, sense fons, tot i que en general ho solien ser.
1876. Portal de la Pau. BCN. «La Ilustración Española y Americana».
El text de la notícia. Al selge XX, també hi hagué commemoracions anuals dels Años de Paz, a partir de 1939. No acabaré d'entendre mai per què els espanyols (i sequaços locals) s'entossudeixen a dir-ne Paz, de l'ocupació, la repressió i la prohibició.