Seguidors

20140117

[576] El Pont Vell del XIX al XX

 1909. Lleida, Pont Vell.
Fot. Josep Massot i Palmés (ICC).
Als anys 2010, Lleida té més de 10 ponts i passarel·les sobre el Segre. Fa cent anys, només dos: el del ferrocarril des del 1860 i l'històric pont vell, que des de l'època romana ha estat l'entrada principal a la ciutat. Diferents riuades al llarg dels segles se n'han emportats trossos: 1597, 1617, 1726. La primitiva banqueta construïda pel Marquès de Blondel, comportà l'eliminació de part de l'ull que tocava a la ciutat per guanyar terreny al riu. La riuada de 1866 s'emportà els tres ulls a tocar de la banqueta: s'hi va construir primer una passera de fusta, i a partir de 1875 es reféu aquest tram amb una passarel·la de ferro sobre els vells pilars medievals, que finalment la riuada de 1907 també s'emportà.
1909. Lleida, Pont Vell.
Fotografia del pas provisional, amb un pilar nou, i l'embastida aixecada per a la construcció dels ulls. 
1909. Lleida, Pont Vell.
L'altre cap del pont, amb l'arbreda dels Camps Elisis a l'esquerra. Des del segle XIX, el pont ja havia enderrocat l'edifici que hi havia en aquest cap, i que feia les funcions de burot o caseta on es cobraven els drets de pas de determinats articles.
1909. Lleida, Pont Vell.
Un altre detall de la fotografia, amb un baixant de fusta fins al nivell de l'aigua, per facilitar l'amarratge d'algun pas de barca, segurament durant el temps que el pont estigué inhabilitat.
1909. Lleida, Pont Vell.
Una altra perspectiva de la passarel·la provisional després de la riuada de 1907.

 Encara hi ha l'embastida a sota del primer tram, a diferència de la foto anterior que la té al segon. Tant per l'un costat com per l'altre, el mur de la banqueta només estava fet a tocar del pont, i la resta quedava en terraplè. En primer terme, uns arbres jovenets al costat de Cappont, on hi creixerà el famós xoperal de les primeres edicions de l'Aplec del Caragol dels anys 1980-90.
1907. Lleida, Pont Vell.
La força de l'aigua s'endugué definitivament els tres ulls del pont, que ja no eren de pedra, com hem vist en les imatges anteriors.
1907. Lleida, Pont Vell.
Ara amb la perspectiva des de l'altre costat del pont. A l'esplanada de terra del fons, anys a vindre, hi haurà la Plaça de la Pau.
1875 ca. Lleida, Pont Vell.
La vista típica de la ciutat, retratada per Francis Frith. Els tres ulls del pont a tocar de la banqueta, ja refets amb l'estructura de ferro que aguantarà fins al 1907. 
Anys 1900. Lleida, Pont Vell.
El vell pont a començament del segle XX, ja sense les casetes de guàrdia i de burot que hi havia, tal com s'aprecia a la foto anterior.
Anys 1900. Lleida, Pont Vell.
Un ramat de corders pasturant a l'areny major de Cappont, sota l'antic pont.
Anys 1900. Lleida, Pont Vell.
Una postal del pont de tombant del XIX al XX. Les postals havien començat a ser escrites per davant, pel costat de la foto, i aleshores començava la moda de fer-ho pel darrere, al costat de l'adreça. Però quan no hi cabia el text, se seguia escrivint pel costat de davant.
Anys 1900. Lleida, Pont Vell.
Una imatge de la font que hi havia al costat de Cappont, segurament més de l'última dècada del XIX que no pas de la primera del XX.
Anys 1900. Lleida, Pont Vell.
El pont des de dalt mateix, amb les dones amb feixos d'herba al cap. Tenia una amplada per a dues tartanes. Damunt de l'arc del pont, un piset ben aprofitat i amb bones vistes.
Anys 1900. Lleida, Pont Vell.
L'estreta banqueta primitiva de Blondel amb l'antic pont, en un oli d'Ollé, reproduït a la revista Vida Lleidatana, núm. 28, 1928.