Seguidors

20220423

[2371] De la plaça dels Polls i de les Cols a la plaça de Sant Joan lleidatana

 

1839. Lleida, Plaça de Sant Joan.
Gravat de Parcerisa Boada a «Recuerdos i bellezas de España». En aquella data, la font ja feia molts anys que havia estat traslladada a l'eixample de Sant Antoni, i llavors ja potser desapareguda i tot.
1839. Lleida, Plaça de Sant Joan.
Detall de l'església i de la plaça vuitcentistes.


1998. La Plaça de Sant Joan lleidatana.
Vidal Vidal, «La ciutat de l'oblit», Ed. Pagès. Lleida.

Els orígens de la plaça més cèntrica i notòria de la ciutat durant segles.

1882. Lleida, Plaça de Sant Joan.
Gravat de l'església romànica dins la Guia de Pleyan i de Porta.  
1880 ca. Lleida, Plaça de Sant Joan.
Gravat de la revista «Lleida», núm. 60, de 25 de novembre de 1927, que reprodueix l'antiga plaça, anterior a l'enderroc de l'església. No n'estic segur que a la plaça hi hagués hagut en algun moment l'Almodí medieval de la ciutat, o edifici municipal on es guardava i es venia el gra, primer instal·lat a la Panera (d'on el seu nom) i després a l'edifici de la Bladeria, a l'actual plaça de l'Almodí Vell, a tocar de la Catedral Nova. 

1998. La Plaça de Sant Joan lleidatana.
Vidal Vidal, «La ciutat de l'oblit», Ed. Pagès. Lleida.
La formació i transformació de la plaça més aristocràtica de Lleida al llarg dels segles. Algun dia haurem de reconèixer a l'escriptor arbequí aquest seu gran retrat literari de la nostra ciutat. La decadència de la plaça començà amb l'arribada dels Borbons i el consegüent robatori dels béns immobles de l'aristocràcia local que la Nova Planta felipista executà com a represàlia i botí de guerra. Modernament, la decadència es consumarà amb el creixement de la ciutat al llarg dels darrers decennis del segle XX (que traslladarà la zona alta a l'eixample de Vinyes-Ronda) i la penosa reforma urbanística que sofrirà amb la construcció del pàrquing soterrat. Ja només manté un cert caliu durant les hores comercials, fora de les quals és un autèntic mas robat.

1900 ca. Lleida, Plaça de Sant Joan.
Fotografia de la plaça a l'inici la passat segle amb la nova església neogòtica.
1900 ca. Lleida, Plaça de Sant Joan.
Detalls de la plaça, amb vistes a la Seu Vella, llavors sempre amb la vista dels blancs arcs tapiats per l'exèrcit ocupant espanyol.
1920 ca. Lleida, Plaça de Sant Joan.
La nova església neogòtica havia d'aixecar dos grans torres a cada costat, però per manca de pressupost, quedaria per sempre més així d'escapçada.
1920 ca. Lleida, Plaça de Sant Joan.
Després de la guerra, arribaria la reordenació de l'entrada de la plaça, amb la desaparició del carrer Estereries i Joc de la Pilota, que delimitaven una illa de cases al costat de l'església, i l'eixamplament de la connexió amb la Plaça de la Sal.