Seguidors

20200702

[2173] De Tremp, 1931

1931. Proclamació de la República a Tremp.
(pallarsjussa.net).
Un moment històric que algú va tindre l'encert de retratar. La tricolor republicana (espanyola) mostra les franges acolorides canviades: llavors, les banderes se solien cosir a casa, i no se'n va encertar l'ordre. La intenció segur que hi era.
1931. Tremp (el Pallars Jussà).
«La Veu de Catalunya», d'octubre (ARCA).
«Les campanes de Tremp», poema Monrós Fitó, que glossa la vida del poble sota el campanar trempolí. Potser encara queda algun poblet en què les campanes acompanyen petits i grans al llarg del dia i de la nit, però en general aquesta companyia sonora ha passat a la història, esmorteïda entremig dels mils de sorolls constants que ara ens trenquen les oracions a cada moment, també als pobles.
1931. Tremp (el Pallars Jussà).
«La Veu de Catalunya», d'octubre (ARCA).
La ressenya històrica del poble s'afegí a una altra de la capital lleidatana, sense cap anunci de comerç propi. No en sabem el perquè, però sempre hi havia algun comerç o indústria local disposada anunciar-se. S'hi comenta la llegenda de la Marededeu de la Vall de Flors, trobada en rigorós hivern sota un esbarzer florit. També s'hi fa referència a l'anomenada Scola Christi, que funcionà des del segle XVI fins a la desamortització de 1835, de reconegut prestigi universitari.
1931. Tremp (el Pallars Jussà).
«La Veu de Catalunya», d'octubre (ARCA).
Alguns trempolins il·lustres al llarg de la història, als quals s'hi afegeix sempre des d'aquell començ de segle XX el doctor Pearson, ànima de la Canadenca i de la desgraciada i depredadora transformació hidràulica del Pirineu. Encara avui Tremp li dedica el seu millor passeig a un personatge paradigma del capitalisme salvatge. Igual que als temps que corren s'imposa el revisionisme contra els esclavistes i supremacistes i racistes, un dia haurà d'arribar que revisem també aquells altres que tanta ferida mediambiental deixaren al Pirineu i que, amb l'excusa de la modernització per a tothom, s'ompliren les butxaques (i encara dura). 
1931. Proclamació de la República a Tremp.
(pallarsjussa.net)
Detalls de la plaça de l'ajuntament amb la gentada congregada per celebrar l'arribada de la democràcia. Noteu la parada de l'Alsina Graells
Anys 1910. Tremp.
El mateix escenari uns anys abans, amb la parada de l'auto de línia davant la Fonda Farga, a la Plaça de Capdevila trempolina.