1810. Lleida. Setge del mariscal Suchet.
El camí de Barcelona a l'arribar a les portes del pont, que tenia al cap un gran edifici per al cos de guàrdia i per al cobrament del pas de mercaderies. Es veu com a elevat sobre el pla, de manera que potser així no s'inundava tan fàcilment en èpoques, sovintejades, de desbordament del Segre.
La vella torre gòtica de l'església de Sant Joan encara hi és ben identificable. L'amuntegament de la trama urbana de la vella ciutat medieval al peu del turó de la Seu encara perdurava. S'hi aprecia bé la primitiva muralla que baixava de dalt del turó fins a l'antiga Porta Ferrissa, a la Plaça de la Sal, aviat superava pel creixement cap a llevant del carrer Major i dels carrers del Carme i Magdalena. Des d'aquest darrer, un caminoi, existent fins als anys 60s del segle passat, permetia de pujar des de la ciutat a la Seu per aquest costat de la ciutat.
Els murs dels baluards defensius de la ciutat moderna són visibles fins a la punxa que feia el baluard del Carme, que de ben poca cosa serví en els dos darrers setges, de 1707 i 1810, per a on s'efectuaren les bretxes de la muralla per a l'entrada a la cruenta conquesta de la ciutat, just a l'altra banda del foc de suport de Gardeny. |