Hi havia servei diari d'autobusos a Lleida, i de carruatges a Pons, per enllaçar amb Barcelona, i Calaf, l'estació de tren més pròxima. «Té algun establiment de comerç, una fàbrica d'aiguardent, altra de filats de llana, una d'electricitat, tres d'embotits, un molí de farina i escoles de nois i noies». Al segle X, el lloc era anomenat Civitate-fracta, i l'autor n'explica la fundació del castell al selge XII que li acabaria donant el nom.
Els fets de la carlinada del 16 d'agost de 1874 són breument ressenyats. «Los carlins estigueren en possessió de les fortaleses un any seguit, fins lo dia 26 d'agost de 1875, en què mancats d'aigua i sense poder rebre cap auxili, varen capitular davant les irresistibles envestides de l'exèrcit comanat per Martínez Campos, qui los tenia assetjats des de lo 22 de juliol i los havia dirigit 10.383 tirs entre granades, bombes i metralla».
Lo Spill manifest del segle XVI defineix la fortalesa com a «edificada a quatre caires, sense eixir cap torre. En lo pati hi havia un pou redó de pedra picada en què hi ha sempre aigua».
Castellciutat aguantaria fins al 1971 com a municipi independent. Actualment, tots els estudis dels especialistes assenyalen que, per estalviar recursos, encara cal fer desaparèixer més petits municipis. Aquesta és una tendència recurrent cada uns quants decennis des de la fi de l'Antic Règim ja fa més de dos segle. Quan s'adonaran polítics i tècnics especialistes que la solució és la inversa, deixar que la gent del territori es gestioni el seu dia a dia, si cal amb ajuda d'administracions de més amunt?