Seguidors

20130904

[440] L'any 1963 lleidatà

1963. Lleida.
50 anys de l'edició del primer disc (crec) en la història de l'Orfeó Lleidatà, sota la direcció del mestre Virgili, veritable ànima d'aquesta entitat musical durant els llargs anys de franquisme espanyolista i espanyolitzant.

1963. Lleida.
El codonyat que es feia i menjava a Lleida fa 50 anys. Ara és possible que no hi hagi cap conservera que en faci. El monocultiu fruiter ens ha enriquit a costa d'empobrir-nos culturalment. Els diners ràpids sempre costen de pair: potser l'únic que comparteixen els botiguers de la capital i els terratinents agraris lleidatans, és haver-se convertit i comportat com a nou-rics de primera divisió.

1963. Lleida.
Els autèntics cotxes de línia dels pobles per anar a Lleida un cop cada parell de mesos.
1963. Lleida.
Les desgràcies lleidatanes a la premsa colonial de l'època: La Vanguardia se subtitulava "española". Aquest darrer any 2013 potser li tornaria a escaure l'adjectiu!
1963. Lleida.
El regionalismo bien entendido: només sardanes i balls populars. La llengua i l'autogovern, prohibits, i perseguits i multats o empresonats els activistes culturals del propi país. Només ho aclareixo per a les més joves generacions.
1963. Lleida.
Mi-te'l, el dictador espanyol d'aquells temps, a punt de fer el XXV Año de la Victoria, militar i contrademocràtica de la legalitat republicana, i del seu règim espanyolitzant, com li agradaria al ministre d'Educació actual.
1963. Lleida.
La publicació (mensual potser?) de Santa Tereseta. 

1963. Lleida.
Segells i mata-segells lleidatans de l'època.
1963. Lleida.
Les participacions de la rifa de Nadal: de pesseta en pesseta (antiga moneda espanyola del moment).
1963. Lleida.
Un tren a vapor sortint de l'estació lleidatana.
1963. Lleida.
Pregó de Festa Major del lleidatà i gramàtic de la llengua espanyola, Samuel Gili Gaya sobre tres grans poetes lleidatans: Morera i Galícia, Agelet i Garriga, i Màrius Torres. Nomenat membre de la Real Academia Española de la Lengua amb 71 anys l'any 1961.
1963. Lleida.
El Rally a la província lleidatana... amb un 600, quina velocitat, marededéu!