Seguidors

20130515

[352] Camarasa del XVII

1660 ca. Camarasa. Gravat del Cavaller de Beaulieu (Europeana)
Simplement magistral: quan hom es troba davant d'un gravat com aquest, només pot contindre la respiració i badar. Gràcies al dibuixant Adam Perel i a l'edició de Beaulieu, podem admirar gairebé com si d'una fotografia moderna es tractés, el castell i la vila de Camarasa i el meandre del Segre des de l'altre costat, des del Mont-roig, potser des de la mateixa Cova del Tabac.
1660 ca. Camarasa. Gravat del Cavaller de Beaulieu
La vall del Segre als peus de Camarasa, amb el pont «romà» pràcticament. Avui el pont de la c-13 és una mica és amunt, pocs metres avall de l'aiguabarreig amb la Noguera Pallaresa, on segles després s'hi construiria la presa. La carretera actual també és reconeixible en l'antic camí de carro que ressegueix la marge esquerra del Segre. 
1660 ca. Camarasa. Gravat del Cavaller de Beaulieu
Detall del castell de Camarasa, amb l'església de St. Miquel (s.XIII) al peu de la Suda, la primitiva vila closa musulmana. Dalt de tot de la Suda s'hi aixecà una torre quadrada d'uns 12 m. d'alçada, autèntica sentinella i guardiana del Segre. La muralla del castell era realment espectacular.
1660 ca. Camarasa. Gravat del Cavaller de Beaulieu
Detall del poble arran del riu. Fixeu-vos en aquesta mena de monumental arc o portal a l'entrada de la vila a tocar del camí.
1660 ca. Camarasa. Gravat del Cavaller de Beaulieu
Detall del pont, dit popularment «romà», volent significar medieval (segle XIII).
Anys 2000-10. Camarasa. 
Restes del pont «romà» actualment. L'exèrcit republicà el va volar en la seua retirada el 1938. Travessava el Segre en direcció a Àger i l'Aragó.