Seguidors

20110812

[45] La senyera reial a Amèrica

1502. Planisferi de Cantino.
Destaca per representar els dominis colombins del monàrquic matrimoni de Ferran II d'Aragó i Isabel I de Castella per mitja d'un escut quarterat de les armes mútues, que dóna un quarter superior esquerre i un d'inferior dret amb dos pals, mentre que la part castellana s'hi representa amb el lleó. Això vol dir que aquesta era la forma habitual de representar la monarquia hispànica en el regne més acostat, veí i rival (sobretot marítim) del moment, ja que fou robat per aquest Cantino de la pròpia cort portuguesa i de la seua escola cartogràfica. I així s'identifica la corona bicèfala hispana amb aquesta bandera compartida sobre Sevilla. Fins i tot les illes Canàries llueixen la seyera reial quarterada amb les armes castellanolleoneses.

El planisferi de Cantino és un mapamundi que mostra els descobriments portuguesos del segle XV. La seva data d'elaboració és incerta, i el cartògraf que el va traçar és anònim, probablement d'origen portuguès. El que se sap és que el mapa va ser subreptíciament dut a Itàlia el 1502 per Alberto Cantino, un agent de l'italià Duc de Ferrara, que va aconseguir arribar a ser secretari particular del rei portuguès senyor Manuel I. El mapa és notable per representar amb gran precisió zones del món fins llavors poc explorades pels europeus. La costa de Brasil apareix parcialment traçada, confirmant la conjectura de Pedro Álvares Cabral, que dos anys abans va afirmar que el Brasil no era només un territori petit, sinó potser un continent que s'estenia molt més al sud. La informació continguda en un mapa tenia llavors un gran valor, i va tenir un gran impacte en les relacions comercials d'Itàlia amb Portugal a l'època. En el planisferi de Cantino apareixen diverses dades notables, que han portat a moltes conjectures sobre l'origen de la informació continguda, i la informació històrica sobre l'exploració europea. Un exemple és que el mapa descriu la península de Florida el 1502, quan el descobriment de Florida és atribuït a Juan Ponce de León el 1513. Addicionalment, el continent africà apareix notablement bé traçat, i la seva línia costanera és delineada amb un detall sorprenent per l'època (amb errors de menys de 45 km), la qual cosa és una proesa considerant que en aquella època no existia a Europa ni al món àrab una forma precisa de mesurar la longitud, dada imprescindible per a una cartografia adequada. El planisferi de Cantino es troba a la Biblioteca Estense de Mòdena, Itàlia, on ha estat guardat des de 1868 (font: Wikipèdia).


Artísticament, el mapa destaca pel seu color i també per la seua atractiva decoració, tant a l'Àfrica com al Brasil, per cert gens fabulosa ni imaginària, cosa que el confirma com un mapa molt acurat i realista.
1502. La senyera reial al Mapa de Cantino. 
Detall. Carib.
1502. La senyera reial al Mapa de Cantino. 
Detall. La Senyera reial identificada pels colors dels pals, segons l'espai disponible, més que no pas pel seu nombre.
1502. Mapa de Cantino. 
Detall d'ocells, fortifcació i cabanes a l'Àfrica.
1502. Mapa de Cantino. 
Detall d'ocells a la selva amazònica.
1502. Mapa de Cantino. 
Europa. Detall.