1845. Mollerussa (el Pla d'Urgell).
«Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar»,
de Pascual Madoz.
A mitjan segle XIX, calien 5 hores de carro per anar de Mollerussa a Lleida, 18 a la seu episcopal solsonina, i 29 a Barcelona. Sobre el clima, què us direm? «Es bastante estremado así en verano como en invierno, y escaso de aguas».
En aquells temps, abans de la construcció dels Canals d'Urgell, Mollerussa era un petit poblet perdut enmig del Clot del Dimoni urgellenc: «Se compone de 80 casas que forman 3 calles sin empedrar y una plaza». Això sí, tenia escola de primeres lletres per a nens, «concurrida por 18 o 20 niños, cuyo maestro percibe la dotación de 1.000 reales de los fondos del presupuesto municipal», però no en tenia de nenes.
De l'església parroquial de Sant Jaume se'n destaca la capella de Sant Isidre, patró de la pagesia. I poca aigua: «hay... algunos pozos en casas particulares y una balsa en estado de abandono de cuyas aguas se sirven los vecinos para sus necesidades domésticas».
«El terreno es de secano, pero muy feracísimo [productiu] en tiempo de lluvias. Pasa por una de las 3 calles del pueblo la carretera de Madrid a Barcelona...» La futura N-II, que després va costar sang i suor de traure. Aquesta situació feia que rebés el correu cada dia. La manca d'aigua feia que la ramaderia fos escassa (qui t'ha vist i qui et veu!) i la caça no gaire més abundant, només algunes cogullades i perdius.
En l'apartat de producció manufacturada, un molí d'oli de dos premses i «un horno de cocer pan que utiliza casi todo el pueblo», és a dir, 380 habitants en seixanta-dos cases.
Després, el creixement derivat de l'arribada de l'aigua, massa ràpid i excessiu sota el meu (segurament errat) punt de vista, rematat per la gran bombolla del ram de l'oci de final del segle XX. Ah, aquells gloriosos anys 80...
|