1845. Els Torms (les Garrigues).
«Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar»,
de Pascual Madoz.
A més de sis hores de carro de la capital lleidatana es trobava el poblet fa més de cent cinquanta anys. O no en fa tants: després de la guerra encara hi havia qui feia aquest trajecte. «Situado en una cuesta en medio de 2 pequeños arroyos que corren al Norte i al Sur del pueblo». Fins a Barcelona, 29 hores. A l'estiu, el clima és «más fresco que en los otros pueblos de la comarca».
A mitjan segle XIX, s'hi comptaven 40 cases, incloses l'ajuntament, amb una presó que hi havia, i l'escola de nens: «escuela de primeras letras asistida por unos 15 niños y dotado el maestro en 350 reales de los fondos municipales». Un souet normalet, però de ben segur complementat pels ous, capons i garrafetes d'oli de les famílies.
En destaca també l'església de Sant Joan Baptista, «junto a la cual está el cementerio que forma parte de la población», en una època en que a gairebé totes les viles i ciutats se n'imposava el trasllat als afores, fet que deixà obertes les placetes davant les esglésies.
«Para el abasto del vecindario hay una balsa inmediata al pueblo hacia el Sur, y un pozo abundante a 1/2 cuarto de hora en la parte opuesta... le bañan dos arroyuelos que se unen a 1/2 cuarto de hora del pueblo, y continuan con dirección al Este hasta desaguar en el Segre, poco más abajo de Torres».
Què en direm del terme? Doncs que «es todo secano, escepto algunas huertas que se riegan con las aguas que proceden del valle del Salt, y en su mayor parte es de mala calidad, bastante quebrado y plantado en gran proporción, de viñedo, olivar, almendros e higueras, con algunos nogales y moreras en los valles». Caça de moltes perdius i conills, «y pocas liebres». Això sí, «2 molinos aceiteros» i també forn de pa.
Llavors se n'anaven cap als 350 habitants. Al cens del 2005 no arribaven a 200.
|