Seguidors

20140312

[651] Lleida, 1711

1711. Lleida.
Sammlung von Festungsplänen. I. Planes von Portugal, Spanien, Frankreich und denen Niederlanden
Johann Georg Maximilian von 
Fürstenhoff, 
1711-1732 (Deutsche Fotothek).

Plànol de la ciutat, amb les muralles fortament reforçades pels baluards construïts al segle anterior, amb els principals camins i rierols dels voltants de la ciutat. Una plaça forta de l'època en tota regla.
1711. Lleida.
L'àrea de Cappont, totalment despoblada des de feia més d'un segle, a causa de la prohibició de construir-hi per les regulars avingudes del Segre, que s'ho emportaven tot.
1711. Lleida.
Detall del convent dels Trinitaris a Cappont i de la sèquia de Torres que travessava (avui soterrada) i regava aquesta horta.
1711. Lleida.
Detall de la banda nord-est de la muralla, al baluard del Carme. El Noguerola arribava fins a peus del mur, i el corrent de la dreta potser vol representar el desembocament de la Noguera Ribagorçana, una mica més lluny en realitat del que pressuposa el plànol.
1711. Lleida.
La silueta de la vella Lleida, allò que avui anomenem ciutat vella, de Sant Antoni al Carme, i des del Segre fins a Boters.
1711. Lleida.
El castell i l'Església de Gardeny, totalment fortificats. S'aprecia el vell camí que unia el turó amb la ciutat.
1711. Lleida.
La part oest de la muralla, a Sant Martí, on la ciutat s'acabava. A la dreta, el Noguerola abocat a la muralla, i a l'esquerra el corrent d'aigua de la Vall de la Mariola, desviat per l'anomenada Pala dels Templers.
1711. Lleida.
El Pont Vell de la ciutat, amb el baluard de Cappont que el protegia. La gran proporció del riu demostra la seua percepció com a riu ampli i cabalós. L'antic arc del pont era la porta principal d'entrada a Lleida, i s'hi aprecia l'antiga estructura gòtica, substituïda per l'actual d'estil neoclàssic amb què es renovà al segle XVIII.
1711. Lleida.
Detall del patíbul dels ajusticiats, amb la forca preparada en un dels turons de davant la ciutat, aprox. a l'actual barri de la Bordeta.
1711. Lleida.
Detall de la muralla del Carme i del Noguerola. 
1711. Lleida.
Detall de la muralla oest, que quedava tancada per tots dos costats a la falda del turó de ls Seu Vella.
1711. Lleida.
Detall de la muralla a Boters, amb el pont que salvava el fossat. Actualment, Rambla d'Aragó.
1711. Lleida.
Detall de la Suda al darrere, i de la Seu Vella.
1711. Lleida.
Plànol sencer de la ciutat emmurallada enmig de la plana lleidatana 
(Deutsche Fotothek).