Seguidors

20110528

[21] La primera fotografia lleidatana

Se sol dir que aquesta és la primera fotografia moderna de la ciutat de Lleida, feta pel fotògraf Charles Clifford quan va arribar a la ciutat en el viatge inaugural del ferrocarril, presidit per la reina Isabel II l'any 1860.

Potser algun benvolgut lector podrà aportar alguna altra de les quatre fotos panoràmiques que va fer durant la seua estada a la ciutat. No fa gaire, una exposició a la UdL en feia recordatori, d'aquests primers retratistes de la nostra ciutat. No acabo de lligar, però, que si les muralles de la ciutat varen començar-se a enderrocar a partir del gener del 1861, quan la reina va consentir-hi, després del viatge de l'any anterior, la fotografia de Clifford encara hauria de mostrar la filera de cases ferrenyes que feien de muralla, i que aquí veiem totes obertes amb portalades al riu. 

1860. Charles Clifford. 
Primera fotografia de Lleida. 
Els arcs de la Seu encara militarment tapiats. A la dreta, l'albereda que resseguia el riu, podríem dir que més o menys entre Ferran i l'avinguda del Segre. Observem la nuesa de la falda del castell abans que els moderns jutjats l'omplissin. Encara que no queden ben detallades, podem veure-hi les dones rentant la roba blanca al riu.
1860. Charles Clifford. 
Primera fotografia de Lleida. 
El pont medieval encara sencer, abans que una riuada se n'endugui els dos ulls més de part de la ciutat, substituïts per una estructura de fusta fins a la riuada de 1907 i el pont vell nou de 1911. S'aprecia també l'edifici de guàrdia i duana a l'entrada del pont, amb el castell de Gardeny al fons. Igualment, veiem com sobresurten les dos torres de la catedral nova. A primer terme, un cove ple de roba blanca.



[117] Primeres fotos de Montserrat