Seguidors

20230418

[2459] Lo Soleràs a l'Exposició Universal, 1888

 



1888. Lo Soleràs, les Garrigues,
 Exposició Universal de Barcelona.
Full de la revista, de la qual malauradament no en trobo la referència, pecat! Això ja ho té la xarxa: trobes alguna perla ací o allà, però no hi és ben documentada. En tot cas, és evident que es tracta d'una publicació periòdica d'aquell any de l'Exposició Universal barcelonina. Si no en trobem l'original, no les podem ampliar per causa de la poca qualitat de la imatge. Les fotos, les devien fer al mateix recinte de l'Exposició, com quan ara anem a Port Aventura i ens n'endossen alguna com a record imperible de la nostra visita. Si algun benvolgut lector en trobés la procedència, d'aquesta foto, agrairíem compartició d'informació, és clar.

Els vestits de mudar solien ser molt tradicionals, poc innovadors, i, probablement, com a hereus de casa pairal els devien rebre de son pare o padrí. Per tant, és prou probable que algunes peces fossin, no diré ancestrals, però sí que remuntessin als inicis del segle XIX o finals del XVIII. És de debò espectacular la barretina d'aquest vestit tradicional de pagès, que volia dir de terratinent, pas de jornaler. Molt segurament, barretina musca (morat fosc), tan típica de moltes contrades catalanes de nord a sud.
També en destacaria la faixa i la calça curta, encara no pantalons, un ús realment arcaic, de segles reculats. A banda de la roba, fixeu-vos en la cadira, tota de fusta treballada i cul tradicional de bova, és clar. 

La primera foto i la tercera són d'en Joan i Jaume Tamarit, probablement germans. L'altra correspon a Ramon Vilalta, de sobrenom «lo sec de Vilalta». Sens dubte, grans propietaris rurals i disposats a gastar-se una bossa de duros en aquest viatge i estada a la capital per visitar les meravelles del món mostrades en aquella primera Exposició Universal barcelonina. Si eren casats, les dones van quedar-se a la fonda. Crec que si haguessin anat amb ells, totes empolainades i empolistrades, les haurien inclòs a la foto. Ves a saber, potser les van deixar a casa, al Soleràs, que Barcelona era massa lluny, massa gran, massa bulliciosa, i de vegades amb prou feines si s'hi anava en viatge de noces, oi?

1900 ca. Torronaires d'Agramunt.
Amb barretina musca, com encara ara se'n conserva la tradició.

1900 ca. Pagesos de Vallfogona.






[1626] Solerassenca, del XX al XXI