1572. Viena. Wien, «Civitates Orbis Terrarum», de Georg Braun.
Vista siscentista de la ciutat de Viena al costat del Danubi. El primer volum de l'obra fou publicat a Colònia al 1572, mentre que el sisè i darrer no arribaria fins al 1617, amb un total de 546 vistes panoràmiques i plànols de ciutats de tot el món, tota una novetat en el mercat editorial europeu del moment, àvid de conèixer i de «veure» tots els continents.
L'editor principal de l'obre, el clergue Georg Braun, el concebé com a complement del Theatrum d'Abraham Ortelius, com la similitud de noms indica, tots dos adjectivats com a Orbis Terrarum. Franz Hogenberg en fou el gravador de la majoria de les plaques de totes dos obres, tot i que en conjunt hi prengueren part més de cent cartògrafs i artistes, com Georg Hoefnagel, Jakob van Deventer, Heinrich van Rantzau, etc.
Cadascuna de les vistes s'acompanyava d'un breu text amb la història i dades principals de la ciutat. En totes les vistes apareixen en primer pla figurants abillats a la manera local i estampes rurals, fet que donava un toc de gran vivacitat i realisme a l'estampa. A més, com escriu a la introducció, l'autor creia que així impediria l'ús militar dels quadres per part dels turcs, la religió dels quals els prohibia de mirar representacions amb figures humanes. En definitiva, un projecte editorial arriscat que de ben segur féu les delícies de la potent i enriquida burgesia europea del moment.
|