Seguidors

20150123

[948] Castell Nou de Nàpols

2014-15. Castell Nou de Nàpols.
Un dia rúfol que no fou impediment per descobrir una de les grans joies napolitanes, el Maschio Angioino, construït per Carles I d'Anjou al 1266, en traslladar-hi la cort des de Sicília. Entre molts i molts altres, hi feren estada Petrarca i Boccaccio al segle XIV, i Ausiàs March i son cunyat Joanot Martorell al segle XV.
2014-15. Castell Nou de Nàpols.
Davant el magnífic Arc de Triomf integrat entre les torres del Mig i de la Guàrdia. Al 1443, el rei Alfons IV, havent conquerit el tron de Nàpols, hi establí la cort de la Corona d'Aragó. Nombrosos personatges de la cort catalana s'hi instal·laren i hi entraren en contacte amb els nous aires humanístics, que anaren arribant a les lletres catalanes per la via napolitana. El nostre rei intentà de competir en arts i finesa amb la cort florentina de Lorenzo el Magnífic, i la fortalesa fou reformada de dalt a baix, de la manera que avui en dia la podem contemplar com a embadalits turistes.
2014-15. Castell Nou de Nàpols.
El rei encarregà la reconstrucció de la fortalesa règia a un arquitecta mallorquí, en Guillem Sagrera, que la reformà segons la tradició del gòtic català del moment. Les cinc torres rodones fores dissenyades per combatre els trets d'artilleria per reforçar el paper militar del castell. En canvi, per elevar el paper residencial com a palau, s'hi inserí a l'entrada l'esplendorós Arc de Triomf, una de les obres més destacades del Renaixement napolità, encarregat a l'arquitecte Francesco Laurana. L'Arc fou construït entre 1453 i 1479, un cop ja mort el rei i és presidit per un gran escut amb les quatre barres. 
2014-15. Castell Nou de Nàpols.
Detalls de l'Arc, amb el relleu en marbre de l'entrada triomfal del rei Alfons IV a la ciutat napolitana. Als costats, altres relleus mostren el rei entre els seus capitans i gran oficials de  la Corona d'Aragó, que des d'allí fou regida fins a la mort del rei. Dalt de tot, les quatre virtuts teologals: la temprança, la justícia, la fortalesa i la prudència, considerades les més importants per als cristians i que, d'aquesta manera, venien atribuïdes al propi monarca. Al capdamunt, l'arcàngel Sant Miquel, cap dels exèrcits celestials i príncep dels àngels.
2014-15. Castell Nou de Nàpols.
Les magnituds i gruixària del castell es descriuen per si soles a simple vista, i el fossat que el circumdava i que aleshores no donava al port sinó al mar directament, també és impressionant.
2014-15. Castell Nou de Nàpols.
La torre del Beverello, de cara al mar, en altre temps batuda per les ones.
Segle XVI. Castel Nouvo di Nàpoli.
El conjunt de la fortalesa, amb el fossat que s'omplia d'aigua del mar.
1900 ca. Castel Nuovo di Napoli.
El castell napolità entre el segle XIX i el XX. La badia napolitana i el Vesuvi davant per davant. Això sí que era i és una vista règia!
1900 ca. Castel Nuovo di Napoli.
El castell Nou i el de Sant Elm dalt del turó, vistos des del moll del Beverello.
1900 ca. Castel Nuovo di Napoli.
Vistes des de terra i des del moll.

1900 ca. Castel Nuovo di Napoli.
El castell com a zona de passeig i d'esbarjo.
1900 ca. Castel Nuovo di Napoli.
Esplèndides postals del segle XIX, en què s'aprecia com el pont del fossat que donava a l'arc era construït. L'edifici desaparegué amb les modernes restauracions.

1900 ca. Castel Nuovo di Napoli.
Vistes del pont de l'entrada principal encara amb l'edifici adjacent que tapava la perspectiva de les torres i de l'arc.
1900 ca. Castel Nuovo di Napoli.
Les nombroses finestres laterals abans de la restauració moderna. Vista des de la plaça, actualment tota damunt davall per causa d'unes excavacions arqueològiques.
1900 ca. Castel Nuovo di Napoli.
Vistes del port militar, del far... i del Vesuvi, sempre fumejant, ateses les seues periòdiques erupcions.
1920 ca. Castel Nuovo di Napoli.
L'entorn ja urbanitzat del castell.
1950-60 ca. Castel Nuovo di Napoli.
L'Arc d'Aragó de l'entrada ens recorda l'exitós passat compartit entre Catalunya i Aragó al llarg i ample de la Mediterrània, que s'hauria de recordar més sovint a l'una i l'altra banda de Fraga.
2014-15. Castel Nuovo di Napoli.
[923] Pompeianes (i)