Seguidors

20150110

[929] Velles vistes dels Camps Elisis, més

1928. Camps Elisis, Lleida.
Revista «Vida Lleidatana», núm. 57.

Plànol dels Camps Elisis en l'any que s'hi celebrà la famosa exposició agrícola de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. A la dreta, l'entrada al passeig central a través de les famoses dues columnes modernistes, el rectangle de l'edifici del Cafè o xalet, la glorieta davant la terrassa, i l'edifici del teatre nou de 1902 dins un cercle d'arbres. A l'angle superior, l'escola-jardí a la cantonada entre Av. Garrigues i Santa Cecília.
1928. Camps Elisis, Lleida.
Revista «Vida Lleidatana», núm. 57.

Plànol dels Camps Elisis en l'any que s'hi celebrà la famosa exposició agrícola de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. La Font de les Granotes a la cruïlla de l'entrada lateral, per la carretera de Madrid a França, i el final del passeig central. En l'espai rectangular inferior dret de la imatge és on hi ha avui el desusat i decadent Palau de Vidre, construït l'any 1964 per Josep M. Cots en època de l'alcalde franquista Francisco Pons, que impulsà també la construcció de les Basses. El pavelló es construí sobre un anterior estany, obra de Lluís Domènech del 1947.

Anys 1910. Camps Elisis, Lleida.Vista de l'entrada del teatre, amb el primer edifici del Cafè a la dreta i l'antiga glorieta o templet a l'esquerra. Sorgí com un simple entarimat per a les actuacions musicals, però va adquirir més cos amb la moda d'escoltar la banda de música tot prenent un cafè o una xocolata a la terrassa del Cafè. Posteriorment, potser a començament dels anys 1920 o una mica abans, es construí l'actual glorieta circular de vuit columnes dòriques, decorades amb instruments musicals. 

Anys 1910. Camps Elisis, Lleida.Una altra edició postal amb una perspectiva similar de la façana del teatre.
1926. Camps Elisis, Lleida.
Revista «Lleida», juny, núm. 28.

Vista de la terrassa del Cafè, avui dit xalet, amb les taules parades davant el Quiosc o glorieta nova. El Cafè era molt freqüentat a la temporada estiuenca i sobretot quan hi havia funció teatral, preferentment sarsueles. Durant els entreactes el distingit públic lleidatà hi sortia a fer un cafetó o una copeta. Amb un toc de campaneta s'indicava la imminència de la represa de la funció.
 
Anys 1920. Camps Elisis, Lleida.Vistes diverses del magnífic Cafè-Teatre, aixecat segons projecte de Joaquim Porqueres i F. Morera i Gatell, acabat al 1926. Té dos pisos, amb accés per escalinata, i destaca la seua terrassa posterior i un esplèndid belvedere o porxo columnat als laterals.


Anys 1900. Camps Elisis, Lleida.
Fotografia del tombant del segle XIX al XX del retratista lleidatà Victorià Muñoz, en una sèrie d'imatges preses per a l'editorial Hauser y Menet de Madrid. Hi veiem les primeres columnes de l'entrada, llises i llases amb una jardinera plena de motius florals i fruites a dalt. No hi havia porta central, però sí reixat del perímetre del parc, seguint la tendència dels parcs urbans de l'època que protegien els i les benestants passejants de possibles ensurts i disgustos pel tracte amb gent no pertinent al seu nivell social que s'hi pogués colar.
Anys 1900. Camps Elisis, Lleida.
Una altra perspectiva de l'entrada amb les columnes originals, amb gran expectació popular.
Anys 1920. Camps Elisis, Lleida.
L'entrada principal dels Camps Elisis lleidatans, amb les famoses columnes modernistes de Francesc Morera i Granell, fetes després de la riuada de 1907, que s'emportà les primeres que hi hagué. Tant les unes com les altres no tenien reixa ni porta central, només als laterals, i deixaven pas a peu pla al llarg passeig central. Les fotografies amb l'envelat lateral potser corresponent a la celebració de l'exposició de la Confederació de 1928.
1928. Camps Elisis, Lleida.
Revista «Vida Lleidatana», núm. 42.
La Seu Vella enquadrada entre les columnes modernistes de l'entrada dels Camps.



1928. Camps Elisis, Lleida.
Més edicions d'aquest clàssic quadre.
1930. Camps Elisis, Lleida.
Magnífica presa en la qual poden apreciar-se els detalls de les columnes i de l'entrada, que no tenia escales i feia baixada. Al lateral exterior, la torre de l'aigua -dedueixo- que donava pressió a l'abastiment d'aigua de l'incipient Cappont i al parc.
1928. Camps Elisis, Lleida.
Revista «Vida Lleidatana», núm. 58.
Un estand de l'exposició imitava les columnes d'entrada per cridar l'atenció dels visitants. Era la casa de materials de construcció de Pau Aguiló.