Seguidors

20130807

[416] La Granadella, de segle a segle

1913. La Granadella. 
«Geografia General de Catalunya, Província de Lleyda» per Ceferí Rocafort.
S'hi fa referència al gran nombre de masos «temporalment habitats» al terme, on es traslladaven les famílies durant l'època de la collita de les «aulives». Fa cent anys, hi havia 1857 habitants; actualment, n'hi encara menys de la meitat, fet que demostra la duresa de l'èxode del segle XX en aquestes latituds garriguenques.



1913. La Granadella. 
«Geografia... » per C. Rocafort.
L'esplèndida vista que s'albira des de l'ermita de Sant Antoni no ha sigut mai obviada per cap dels comentaristes de la vila. Del terme, «extremadament sech y bastant accidentat», és ple d'espones, que són la més típica expressió de l'arquitectura del tros a totes les Garrigues. I «guanyaria moltíssim si s'acabés de construir la carretera...» de Lleida a Flix i Reus. Que no es farà fins als anys 80 del segle XX.
1913. La Granadella. 
«Geografia....» per C. Rocafort.
Descripció de «Lo ball del Sant», ball típic de la festa major; de la «correguda de la cordera», típica de les comarques lleidatanes fa cent anys; i de la cursa de «les dotze pedretes» a la plaça, amb suculents premis...
2002. La Granadella, a vista d'ocell (Diari Segre). 
Vista aèria amb l'entrada de la carretera de Lleida en primer terme i la plaça de l'antiga bassa al bell mig de la vila.
2002. La Granadella, a vista d'ocell (Diari Segre). 
Vista aèria de la població, que tradicionalment ha crescut allargassada al llarg de l'antic camí de Lleida cap Flix per les costes de Bovera. 
2002. La Granadella, a vista d'ocell (Diari Segre).