Seguidors

20110823

[50] A peu de Fraga a Barcelona

1706. «Route qu'a tenue l'armée du Roi d'Espagne depuis Fraga jusqu'à Barcelone». BNF/Gallica. 
Detall del castell i la vila de Fraga.
El 14 de gener de 1702, Felip d'Anjou jura les constitucions catalanes a Barcelona. Però els aliats (les altres potències europees altres que França i Castella) es decanten per Carles d'Àustria i es preparen per a la guerra. Amb aquest suport, doncs, tres anys després és proclamat rei dels catalans el 7 de novembre de 1705, després d'assetjar i conquerir la ciutat. Carles III d'Aragó des de Barcelona es prepara per expandir el seu domini cap a Mallorca, València i Madrid. Però el Borbó, amb el suport francès, entén que cal recuperar la capital catalana per no perdre pistonada en la contesa successòria i encomana al general René de Froulay de Tessé que amb les seues tropes s'encamini i posi setge a Barcelona. Allà també s'hi afegirà el rei borbó, però no podrà reconquerir la ciutat. Catalunya restarà fins a la fi de la guerra en mans del nou rei, Carles III d'Aragó. A la propera que el Borbó dominarà Catalunya no jurarà ja les constitucions del país, sinó que hi aplicarà la Nova Planta castellana.
La ruta de la host castellanofrancesa s'allargà durant vuit dies, amb dia de descans abans de la Plana d'Urgell, La Panadella i l'entrada a les envistes de Barcelona. La nomenclatura de pobles i viles apareix algun cop desfigurada (p.ex. Puidar enlloc de Puigvert), però hi és molt reconeixible.  Els campaments van saltant de riu en riu, per a l'avituallament d'aigua. El plànol, Ruta que ha fet l'armada del Rei d'Espanya des de Fraga fins a Barcelona, és d'una bellesa aclaparadora pel detallisme geogràfic, amb precisió de muntanyes, rius i ciutats. No es pot negar que els francesos tenien un exèrcit tècnicament molt ben preparat... per a desgràcia nostra!
1706. «Route qu'a tenue l'armée...», dia 23 de maig. 
Detall Fraga-Torres de Segre per Aitona. Dia de descans abans de travessar la Plana de l'Urgell. 
1706. «Route qu'a tenue l'armée...», dia 25 de maig.
 Campament a Torregrossa i Juneda. 
1706. «Route qu'a tenue l'armée...», dia 26 de maig. 
Campament a Bellpuig i Tàrrega.
1706. «Route qu'a tenue l'armée...», dia 27 de maig. 
Campament a Vergós.

1706. «Route qu'a tenue l'armée...»
Dia de descans per afrontar el pas del Bruc (Montmaneu). 

1706. «Route qu'a tenue l'armée...», dia 29 de maig. 
Campament a Santa Maria.
1706. «Route qu'a tenue l'armée...», dia 30 de maig. 
Campament a Igualada.
1706. «Route qu'a tenue l'armée...», dia 31 de maig. 
Campament a Collbató.
1706. «Route qu'a tenue l'armée...», dia 1 d'abril. 
Campament a Molins de Rei. Descans per explorar el millor lloc per acostar-se a Barcelona. 
1706. «Route qu'a tenue l'armée...», dia 3 d'abril. 
Campament a Barcelona.

1706.
René de Froulay de Tessé
general de les tropes gavatxes.


René de Froulay de Tessé va ser nomenat comandant en cap de l'exèrcit hispànic borbònic al front peninsular l'any 1704 després de la destitució del Duc de Berwick, i fou destituït l'any 1706 després de ser derrotat al Setge de Barcelona de 1706. Les tropes del Rei Sol n'aixecaven el setge el 12 de maig... sota un eclipsi de sol.