L'ordiat o aigua d'ordi. Preparació tradicional de l'aigua d'ordi o ordiat. (Foto internet). |
1979. «Llibre de Sent Soví». Ed. Barcino. Edició moderna d'aquest gran clàssic medieval anònim. |
1999. «De l'aigua de civà a l'orxata», Societat Catalana de Biologia (TERMCAT). La diversa denominació popular de l'HORDEUM llatí (ordi) i de l'AVENA llatina (civada) també intervingué en el nom d'aquest refresc. De l'Ebre en avall, el nostre domini lingüístic, conservà el mot avena en el sentit original etimològic del llatí, mentre que el nom civada (CIBATUS, llat. aliment, després especialitzat com a pinso per a les cavalleries) hi prengué el lloc del mot ordi. Per aquest motiu, l'aigua d'ordi també és coneguda com a aigua de civada, o aigua de civà en popular dialecte valencià. |
Aigua de civà. S'escriu a la viquipèdia que, més modernament, l'aigua d'ordi o de civada al País Valencià, se sol saboritzar amb suc de llimona o d'altres fruites per assaborir-les més al gust actual. Potser la recuperació de menges i begudes bio i eco que les noves generacions estan cridades a fer, ens portarà de nou el costum de pendre l'antic ordiat medieval. |