20160417

[1383] L'estret de Collegats

Anys 1900-1910. Pas dels Collegats (el Pallars).
Postal amb clixé de R.Casamada, que titula: Collegats, Portal dels Pirineus. La primera carretera fou oberta per la Casa Bringuer de la Pobla de Segur a començament de segle XIX. Obtingué permís
 per a obrir un pas pel congost, amb el consegüent benefici que trauria de l'explotació del dret de pas. A l'extrem meridional del congost es bastí la Barraqueta, o Hostal del Pas, on es feia el cobrament del peatge. Aquest lloc actualment queda al costat de llevant de la boca sud del túnel de Sant Pere al peu de la carretera vella.
1875. Pas dels Collegats (el Pallars).
La foto més antiga, potser, del congost, potser no gaire després de l'obertura de la carretera. No n'acabo de trobar l'any exacte. 
Anys 1900. Pas dels Collegats (el Pallars).
Una postal de Josep Claverol, de la Seu d'Urgell, amb una típica vista del congost. L'edició postal és característica del de tombant segle XX, quan encara es deixava l'espai en blanc per a l'escriptura del text al davant, ja que darrere calia posar-hi només l'adreça del destinatari.

Imaginem-nos-el sense l'obertura de la carretera, només amb un camí de matxo: l'estretor, poca llum, i la remor de l'aigua de la Noguera Pallaresa el devien fer estremidor. Del tot intransitable quan el riu baixava amb molta aigua, per les pluges o el desgel, ja que devia cobrir el caminoi que hi serpentejava. Ah, qui pogués veure-ho per un instants en una màquina del temps!
1909. Pas dels Collegats (el Pallars).
Clixé de L. Nieva. Aquell primer pas, tot i que de peatge, no oferia gaires bones condicions de trànsit. En alguns punts era ben estrat i no hi passaven dos carros alhora, de terra òbviament i amb esllavissades ací i allà que calia anar salvant. A la font de la Figuereta, que veiem a la foto amb un grup d'excursionistes, ara hi ha una mena d'àrea de descans per a l'automobilista.
1913. Pas dels Collegats (el Pallars).
La foto de la Geografia General de Catalunya, en el volum lleidatà obra de Ceferí Rocafort. El clixé és de Josep Ferré. Des de final del segle XIX, hi havia trams de carretera amb aquells antics característics mollons rectangulars de pedra per a la protecció dels carruatges. La imatge sembla la del tram de l'Argenteria, de costat a l'esquerra.
Anys 1920. Pas dels Collegats (el Pallars).
Un camió travessa per davant l'Argenteria. 

Anys 1920. Pas dels Collegats (el Pallars).
Detall de la carretera i dels blocs de pedra de protecció de què disposava. Les aigües de la Noguera Pallaresa sempre agitades. 
Anys 1920. Pas dels Collegats (el Pallars).
L'entrada a la gola pel nord. 

1845. Estret de Collegats (el Pallars).
«Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar»
de Pascual Madoz.
«Portazgo o portillo... Este es un paso construido a lo largo de la roca y orilla derecha de la Noguera Pallaresa, en la garganta que este río ha abierto en el monte...» Llavors tot just s'havia assegurat el camí de ferradura o matxo, per això escriu l'autor: «Forma parte del camino de herradura... entre las villas de Pobla de Segur y Gerri». 

Destaca que «las rocas que forman esta garganta son elevadíssimas, y el paso es tan estrecho, en especial en algunos parajes, que no pueden transitar dos caballerías a la vez». 

Per tal de passar per l'estret camí calia pagar: «Se paga portazgo que pertenece a la casa de Foix, llamada vulgamente de Brenquer en la Pobla de Segur, y para su cobro hay una casa denominada tambien la Barraqueta, sobre el camino espresado... dista 1/2 hora de la población [Gramuntell]...»
Anys 1900-1910. Pas dels Collegats (el Pallars).
Detall de la carretera enfangada (sembla), amb les trilles dels carros ben marcades.

Anys 1900-10. Pas dels Collegats (el Pallars).
Una bonica vista de la carretera de terra enmig del roquissar del congost. Clixé de Silvi Gordó.
Anys 1900-10. Pas dels Collegats (el Pallars).
La Roca de l'Argenteria, a l'estiu. Clixé de Bonaventura Piquer, Gerri de la Sal.
1924. Pas dels Collegats (el Pallars).
El dia 7 del 7, o sigui, de juliol, el rei (espanyol) Alfons XIII de visita pel Pirineu hidroelèctric va creuar per l'estret, tal com recollí la premsa de l'època. La carretera, tot i que continuava essent de terra, ja res tenia a veure amb el primer pas que s'hi obrí.
Anys 1930. Pas dels Collegats (el Pallars).
Esplèndida perspectiva de les cingleres de l'estret, al punt on cau el barranc de l'Infern. Clixé de Silvi Gordó.
Anys 1930. Pas dels Collegats (el Pallars).
La sortida al Pallars Sobirà de la carretera, amb clixé de Silvi Gordó i Montaña, fotògraf de la Pobla de Segur.