1876. Montgarri, era Val d'Aran.
Clixé de Maurice Gourdon, Club Alpin Français (CAF).
Una meravellosa vista vuitcentista o de començament del segle XX del santuari de Montgarri, als peus de la naixent Noguera Pallaresa. Jacint Verdaguer entrà a la vall precisament per aquest punt, que recollí a Excursions i Viatges (1887):
«Més amunt, a cosa de dues hores, se veu a dreta la porta d'Orla, per on los foixos vénen a Montgarri. En lo punt més alt hi ha un pilar amb una petita imatge de la Verge. La de Monggarri fou trobada per un bou, que se separava de la ramada; los pastors o seguiren i lo trobaren agenollat.
L'endemà, en companyia d'espanyols i francesos cantàrem los goigs davant l'altar de la Verge de Montgarri, Reina del mont Pirineu; i ribera amunt de la Noguera, fins a sa deu, l'anàrem seguint. A un quart de la capella se troba el pla de Beret, obert de forma de llibre immens de fulles verdes,que té ramades per lletres i alguns -pocs- penyals, perduts entre l'herba. És l'herbei més gran que he vist. Dues hores té de llarg i una d'ample, pel llom corrent lo Noguera, rubriquejant bellament amb sa corrent d'argent la plana verda, especialment prop de la font. Eixa és abundosa i cristallina, com no gaires n'hi ha.
Mitja hora o un quart lluny hi ha, a la dreta del camí també, l'ull del Garona, partint los dos d'un mateix pla a regar distints regnes i a pagar tribut a distints mars. Naix abundosament d'una roca, formant biot. A cosa d'un quart a mitgdia se veu, plana enllà, fondre's un torrentet i ficar-se en la terra -com lo Guadiana-, i més avall sota el serrat, se veu una volta de marbre hermosament treballat per l'aigua en centenes de segles. Eixa es deixa veure un moment i, vergonyosa, torna a entrar en la cova de fades misterioses, fesa i compartida en diversos estatges, tots lluents i hermosos. És tot un torrent lo que allí s'endinsa murmurejant, i el marbre és blanquinós, amb ditades o tintes negrenques. Lo brunyit que li donà la naturalesa és digna de sa mà divina. A dos-centes passas d'allí ja es veu la Vall d'Aran».
|