20150221

[979] Cotlliure, 1711

1711. Cotlliure, el Rosselló.
Sammlung von Festungsplänen. I. Planes von Portugal, Spanien, Frankreich und denen Niederlanden
Johann Georg Maximilian von 
Fürstenhoff, 
1711-1732 (Deutsche Fotothek).
La vila de Cotlliure, del tot fortificada. Des del 1659 i per mitjà del Tractat dels Pirineus, Espanya i França es repartien el nostre país. Les comarques nord-catalanes conspiraren durant anys per tornar-se a unir a la resta del Principat. La voluntat de la monarquia hispànica era mantindre les possessions a Flandes a canvi de la partició de Catalunya. Mentre que els territoris de Gibraltar o Menorca, cedits a Anglaterra pel Tractat d'Utrecht al 1713, seran reclamats constantment, cap govern espanyol ha considerat que la Catalunya Nord hagués de ser restituïda a la resta de Catalunya. 
1711. Cotlliure, el Rosselló.
Al 1641, durant la Guerra dels Segadors, la vila fou assetjada per mar per l'armada francesa des de Cadaqués, i des del 1642 també per terra, per un exèrcit de 10000 homes comandat pel general Meylleraye. La forces castellanes del marquès de Mortara, que defensaven la vila, hagueren de capitular.
1711. Cotlliure, el Rosselló.
Detall del castell reial o fort de Sant Elm. Sobre l'antic primitiu castell, Carles V hi bastí un fortí fortament murallat al 1552. Vauban li acabarà de dar sa fesomia actual. Per a la fortificació de la punxa d'estrella del fort calgué arrasar la vila vella o poble alt. 
1711. Cotlliure, el Rosselló.
El fort del Mirador, al costat de l'antiga torre de Santa Teresa, el bastí al 1674 el Mariscal Vauban, un pobre orfe mort de gana que als disset anys s'enrolà com a militar dels exèrcits gavatxos per tal de sobreviure, als quals es vengué l'ànima amb una fidelitat absoluta. Encara avui és usat com a caserna, com a recordatori perenne de l'ocupació francesa. 
1711. Cotlliure, el Rosselló.
L'antic camí de Perpinyà. 
Massa segles ja en mans o de castellans o de francesos.